Wereldkinderkoor brengt kinderen samen rond wereldmuziek

15 December 2022

Wereldkinderkoor brengt kinderen samen rond wereldmuziek

Wie het programma van wereldcultuurhuis De Centrale volgt, weet dat er altijd iets te beleven is. De wereld komt er samen met cultuur als verbindende factor. Die wereld ligt in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham-Dok, eigenlijk gewoon om elke hoek. Het is ook een van de tien wijken in Gent waar er een werking is van Brede School. Of anders gezegd: alle ingrediënten voor het Wereldkinderkoor waren aanwezig in deze buurt.

Het project Brede School biedt kinderen en jongeren maximale ontwikkelingskansen door samenwerkingen met scholen en organisaties in de buurt op te zetten. De school is namelijk niet de enige plek waar kinderen en jongeren leren.

"Deze ervaring verbreedt de leerkansen van de kinderen. Mijn dank en waardering aan iedereen die dit mogelijk maakte." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Ook in hun vrije tijd en buiten de schoolmuren leren en ontdekken ze. Dankzij Brede School ontdekken ze zo meer het aanbod in hun eigen wijk, en komen ze in contact met organisaties die een aanbod spel, sport, cultuur ... organiseren.

Bekende liedjes in de thuistalen

In de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham-Dok ontstond zo het heel fijne idee voor het Wereldkinderkoor. Vier scholen uit de wijk zetten hun schouders mee onder het project: Dokata, Mozaïek Margriet, De Sassepoort en De Triangel.

De leerlingen uit het 4de, 5de, 6de leerjaar leerden de afgelopen twee maanden in de klas verschillende liederen. Dat gebeurde onder de deskundige leiding van twee professionele zangcoaches uit De Centrale. Het repertoire bestaat uit bekende liedjes uit verschillende culturen, en zijn voornamelijk in de thuistalen van de deelnemende kinderen.

Verwarmend en ontroerend

Op donderdag 15 december traden alle deelnemende wijkklassen samen op in de grote zaal van De Centrale. Ze stonden er niet alleen. Ze kregen de fantastische ondersteuning van een professioneel muziekensemble.

Schepen Evita Willaert verwelkomde de kinderen, hun ouders en de andere leerlingen van de deelnemende scholen. En ja, ze zag dat het goed was. Zo'n grote groep kinderen het beste van zichzelf zien geven, is verwarmend en ontroerend.

Verbinding tussen mensen, scholen en organisaties

"Het doet me heel veel plezier om al die kinderen op het podium, maar ook hun ouders, broers en zussen, te zien stralen. Ze brachten een fantastische voorstelling. Het Wereldkinderkoor gaat over meer dan enkel muziek maken."

"Via dit project werkten verschillende scholen samen onder begeleiding van het cultuurhuis De Centrale in hun eigen wijk. Zo zetten we ook in op verbinding tussen mensen, scholen en organisaties."

"Deze ervaring verbreedt de leerkansen van de kinderen. Mijn dank en waardering aan iedereen die dit mogelijk maakte", aldus Evita Willaert. 

Wie meer wil leren over de werking en de vele projecten van Brede School, kan hier doorklikken.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.