Weet jij hoeveel talen er worden gesproken in onze stad?

09 November 2023

Weet jij hoeveel talen er worden gesproken in onze stad?

"Een goede kennis over de buurten van onze stad en meer info over de buurtinitiatieven die er zijn voor kinderen en jongeren zijn cruciale handvatten in de strijd voor gelijke kansen."

Dat Gent een wijze stad is, dat wisten we natuurlijk al! Maar wie kent onze wijken door en door en is op de hoogte van alle laatste nieuwtjes? Onderwijscentrum Gent ontwikkelde de app 'Buurtwijzer' met relevante weetjes en tips over de buurten rondom onze scholen.

Het Onderwijscentrum is een Gentse stadsdienst die het Gentse onderwijsveld ondersteunt. Ze focust daarbij in de eerste plaats op gelijke leerkansen en op het creëren van stimulerende leeromgevingen.

Het centrum ontwikkelde nu ‘Buurtwijzer’; een interactieve app die schoolteams door de buurten loodst waarin hun leerlingen opgroeien. Zo kunnen leerkrachten nog meer ontdekken welke kansen en opties daar aanwezig zijn. 

"Onderwijs is meer dan enkel lesgeven op school. Dat doe je ook in verbinding met de wijk en met aandacht voor welzijn." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

"Een goede kennis over de buurten van onze stad en meer info over de buurtinitiatieven die er zijn voor kinderen en jongeren zijn cruciale handvatten in de strijd voor gelijke kansen."

"Hierop inzetten is cruciaal voor kwaliteitsvol onderwijs. Onderwijs is meer dan enkel lesgeven op school. Dat doe je ook in verbinding met de wijk en met aandacht voor welzijn. Dit initiatief kadert daar perfect in", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

Een nieuwe app voor schoolteams

Met leuke opdrachtjes informeert de app over nuttige organisaties die zich in de omgeving van de school bevinden of brengt ze weetjes onder de aandacht, zoals over het aantal talen dat in Gent wordt gesproken of over armoede in de stad. Zo is Buurtwijzer niet enkel een leuk spel, maar ook een interessante informatiebron.

De formule slaat aan

En de formule slaat aan. Leerkrachten die al meespeelden, waren laaiend enthousiast over de format én de inhoud. Ze verwonderen zich over sommige van de weetjes. En ze spelen maar wat graag het spel tegen een concurrerende ploeg, in de hoop het meeste punten te verzamelen. 

De app zet zo op een heel toegankelijke manier in op actuele thema's in onze stad en focust op bewustwording rond armoede, welzijn en meertaligheid.

Het resultaat laat zich spelen in maar liefst tien wandelingen en een fietstocht. De komende maanden komen daar nog meer thema’s en routes bij.

De link met de buurt

Leraren kunnen de tool gebruiken om tijdens een teamoverleg of pedagogische studiedag kennis op te doen over de context waarin hun school gesitueerd is.

Die kennis kan dan weer gebruikt worden om leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, door te verwijzen naar de juiste informatie of een lokale organisatie.

Het engagement en de kracht die al aanwezig zijn in de buurt worden op die manier verbonden met de werking van de school.

De proef op de som

Op 20 oktober proefden de eerste leerkrachten van de Buurtwijzer op de studiedag voor verzet tegen armoede. Deze week, op 7 november, ging ook het schoolteam van basisschool Nieuwen Bosch met de app aan de slag.

In verschillende groepen gingen ze op wandel in hun buurt en lieten zich al spelenderwijs rondleiden.

Dat de app niet enkel goed in elkaar zit, maar ook een plezante teamactiviteit is, werd al snel duidelijk uit de eerste reacties. Er werd overlegd, er was verwondering en er werd stevig gelachen. 

Teamwork makes the dream work 

Buurtwijzer is een project van Onderwijscentrum Gent, maar ook de leerlingen van Gentse scholen staken een handje toe.

De leerlingen van 5 Onthaal, Organisatie en Sales van de middelbare school Het Spectrum zetten hun schouders mee onder dit project.

Ze bezochten maar liefst 140 Gentse scholen om deurhangers en posters van Buurtwijzer rond te brengen. De leerlingen van 4 Organisatie en Logistiek verzamelden dan weer het drukwerk in handige pakketten. Een sterk staaltje samenwerking!

Ook interesse om de app te ontdekken? Meer info hier: Buurtwijzer, er zit meer in je buurt dan je denkt! | Stad Gent

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.