Weesfietsen worden circulair

09 Maart 2023

Weesfietsen worden circulair

"In één jaar tijd halen we in de straten makkelijk meer dan 5.000 weesfietsen op." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Een fiets heeft vele levens, zeker in Gent. Maar wat gebeurt er op het einde van een fietsleven? Tot voor kort belandde die in veel gevallen op de schroothoop. Daar komt nu verandering in. En dat is meteen ook goed voor het milieu.

Groener en goedkoper

Jaarlijkse worden duizenden fietsen achtergelaten. Die zogenoemde ‘weesfietsen’ worden regelmatig door De Fietsambassade opgehaald zodat ze niet blijven rondslingeren. Overvolle fietsenrekken worden zo vrijgehouden voor andere fietsen.

De weesfietsen worden even bewaard zodat eigenaars de kans krijgen om ze op te halen. Tot voor kort kwam een deel van de niet opgehaalde fietsen daarna op de schroothoop terecht. Daar komt nu verandering in.

"Alle bruikbare onderdelen krijgen een tweede leven, als het kan bouwen we zelfs volledig nieuwe fietsen. Gentse fietshandelaars krijgen de eerste keus om onderdelen op de kop te tikken." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

De Fietsambassade demonteert ze, haalt de nog te recupereren stukken eruit, doet een kwaliteitscontrole en verkoopt de stukken of hergebruikt ze zelf.

Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en voorzitter van De Fietsambassade is erg tevreden met het initiatief: "In één jaar tijd halen we in de straten makkelijk meer dan 5.000 weesfietsen op. Dankzij dit project van De Fietsambassade gaat er niets verloren."

"Alle bruikbare onderdelen krijgen een tweede leven, als het kan bouwen we zelfs volledig nieuwe fietsen. Gentse fietshandelaars krijgen de eerste keus om onderdelen op de kop te tikken."

Van fietshandelaar tot handige Harry

Gentse fietshandelaars krijgen de eerste keuze. Zo vormt De Fietsambassade geen concurrentie, maar ondersteunt ze net de vele fietshandelaars.

Het gaat dan vooral om onderdelen die lang bruikbaar blijven, zoals wielen, zadels of naafversnellingen.

Uitzonderlijke onderdelen gaan via openbare veilingen naar andere fietsherstellers of hobbyisten. Een eerste veiling start op maandag 13 maart 2023 via openbare-verkopen.be.

Goed voor je portemonnee

Op de verschillende fietspunten van De Fietsambassade kan je noodherstellingen laten uitvoeren of zelf aan de slag gaan. Als je zelf je fiets repareert zal je nu de optie krijgen om stukken uit de weesfietsen te gebruiken aan een veel lager tarief. Goed voor je portemonnee én het milieu dus!

Kom je zelf een weesfiets tegen? Meld het via een app of online.

AVS maakte een mooie reportage over dit project. Bekijk ze hier:

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? 
Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.