Week Voor Goed Eten met veggie waterzooi

18 Januari 2024

Week Voor Goed Eten met veggie waterzooi

Een eerlijk en duurzaam voedselbeleid, zowel lokaal als internationaal, dat is een van de speerpunten binnen het beleid van schepen Tine Heyse.  

Deze week is het de 'Week Voor Goed Eten', een initiatief vanuit Rikolto VZW waarin steden en organisaties acties kunnen opzetten om gezond en lokaal eten te promoten. Want goed eten is de basis voor een goede gezondheid, ondersteunt miljoenen boeren, en is ons sterkste wapen tegen de opwarming van het klimaat. Met de winst werkt Rikolto wereldwijd verder aan een eerlijker, transparanter en milieuvriendelijker voedselsysteem. Kortom, reden genoeg om ook met Gent mee te doen!

Veggie Gentse waterzooi

En welk gerecht is nu Gentser dan de Gentse waterzooi? Dinsdag 16 januari werd daarom omgedoopt tot Waterzooidinsdag. De Stad en de ambassadeurs van Rikolto riepen de Gentenaars en de horecazaken op om die dag goede Gentse waterzooi op het menu te zetten.

Commotie

In de stadsscholen werd er Gentse Waterzooi op het menu gezet, goed voor meer dan 4.400 vegetarische porties, om zo ook de duurzaamheid van vegetarisch eten extra te onderstrepen. Daar ontstond online wel wat commotie rond door sommigen die vonden dat dit gerecht uitsluitend met kip kon gemaakt worden.

Schepen Hafsa El-Bazioui weerlegde vlot de kritiek op haar socials.

Speerpunten

Wij vinden dat gezond eten een basisrecht is. Gezond, maar ook duurzaam en betaalbaar. Zodat er geen lege brooddozen meer opduiken in de refter, een strijdpunt waar schepen Evita Willaert zich al jaren voor inzet. Zodat boeren niet moeten rondkomen met een inkomen dat maar half zo hoog ligt als wat ze nodig hebben.

Geen lege brooddozen, een strijdpunt waar schepen Evita Willaert zich al jaren voor inzet.

Een eerlijk en duurzaam voedselbeleid, zowel lokaal als internationaal, dat is een van de speerpunten binnen het beleid van schepen Tine Heyse. Maar ook jullie, de burgers, helpen hieraan mee. Aan iedereen die meedeed met de plantaardige waterzooi-actie van deze week en dus meehelpt aan de oplossing, heel erg bedankt, en smakelijk! 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.