Week van de mensenrechten

08 December 2022

Week van de mensenrechten

Deze week is het week van de mensenrechten. Op 10 december vieren we immers de 74ste verjaardag van de Universele verklaring van de rechten van de mens. Hafsa El-Bazioui maakt graag een vuist voor het verdedigen van mensenrechten, wereldwijd. 

Volgend jaar vieren we de 75ste verjaardag met een internationaal mensenrechtencongres, samen met de UGent.

"Het is zo belangrijk om mensenrechten niet als verworven te zien en er internationaal voor te blijven strijden." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit.

Dit jaar is het thema van de mensenrechtenweek 'How do we fight? The many ways to defend our human rights'. Er staan tal van activiteiten: filmvertoningen en panelgesprekken, tentoonstelling en gastlessen op het programma, georganiseerd door UGent Human Rights Research Network.

Schrijfmarathon Jong Groen

Hoe verdedigen we mensenrechten, met welke middelen en drive? Welke mogelijkheden zijn er en hoe doen anderen het? Check het volledige programma hier.

Jong Groen organiseert een schrijfmarathon op donderdag 8 december: https://www.jonggroen.be/geef_ze_op_hun_donder_dag

Duty of Care

Vrijdag 9 december vertoont de Sphinx de documentaire ‘Duty of Care’. Deze documentaire vertelt het verhaal van een Nederlandse advocaat die wereldgeschiedenis schrijft met de wet als wapen. De film volgt Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers.

Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken.

Daarna gaat Hafsa El-Bazioui in gesprek met regisseur Nic Balthazar en advocate van de Klimaatzaak Audrey Baeyens: Inschrijven en meer info.

Mensenrechten in het wintercircus

Op zaterdag 10 december staan in het wintercircus de mensenrechten centraal. Het is de andere kant van Qatar die belicht wordt die dag.

De VRT bokste samen met Stad Gent een boeiende dag in elkaar. Het programma is gratis. Reserveer meteen jouw plek in de zaal voor de panelgesprekken of in een van de workshops.

Opnieuw ook een warme oproep om de petitie van Amnesty International te tekenen #payupFifa 

Stad Gent en Mensenrechten

"Universele rechten beginnen soms ook lokaal. Ook al hebben we verschillende stappen gezet, de uitdagingen blijven groot."

"Daarom is het ook zo belangrijk om mensenrechten niet als verworven te zien en er internationaal voor te blijven strijden", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit. 

De kip of het ei

Bij Stad Gent hebben we in ons aankoopbeleid aandacht voor mensenrechten. Natuurlijk zijn er algemene clausules maar we nemen ook een voorbeeldrol op in een aantal aankoopsegmenten waar we verder het verschil mee maken. Dit gaat over textiel, voeding, natuursteen en ICT.

Het is en blijft een uitdaging om bij duurzaam aankopen de 'kip of het ei'-patstelling te doorbreken. Het is niet zo moeilijk om de meest duurzame aankoop in een bestek te zetten. Maar er moet ook een leverancier zijn die het kan aanbieden.

Dialoog met middenveld en leveranciers

Aankopers zijn daarom vaak terughoudend om hoge standaarden op te nemen. Aanbieders anderzijds moeten een investering doen om hun productieketen transparanter te maken, en ze zullen dat pas doen als ze zeker zijn dat er afnemers zijn.

Daarom zijn we afgestapt van een benadering met enkel technische criteria. We combineren dat met dialoog met het middenveld en met leveranciers – enerzijds voor we de opdracht formeel lanceren als tijdens de uitvoering.

Op die manier kunnen we binnen de marges van de complexe wetgeving toch hoge normen nastreven op een haalbare en progressieve manier.  

Daarnaast blijven we inzetten op sensibilisering. Het team Internationale Solidariteit heeft aandacht voor mensenrechten in het dekolonisatietraject, in het educatieve aanbod en met het festival Belmundo en Fair Fashion Fest. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.