Week van de handhaving: extra aandacht voor sluikstort en zwerfvuil

08 Oktober 2020

Week van de handhaving: extra aandacht voor sluikstort en zwerfvuil

Dit jaar focust de Week van de Handhaving op sluikstort en zwerfvuil. Extra controles van IVAGO, de Gentse politie en Stad Gent moeten zo veel mogelijk sluikstorters identificeren én beboeten. Sluikstorten blijft een hardnekkig probleem, ook in Gent. We blijven inzetten op preventie en sensibilisering, maar schakelen nu ook een versnelling hoger op vlak van handhaving. Want iedereen heeft recht op propere straten, parken en wijken. 

Deze week worden de krachten gebundeld. Niet alleen IVAGO, Politie en Stad Gent doen een extra inspanning. Ook het parket van Oost-Vlaanderen houdt een themazitting rond sluikstorten en vorderde zware geldboetes. 

Asociaal karakter

"Sluikstorten vervuilt onze schaarse natuur, werkt verloedering van de leefomgeving in de hand en jaagt de maatschappij op torenhoge kosten. Het is een fenomeen dat voor veel ergernis zorgt bij de bevolking omwille van zijn asociaal karakter. Terecht vraagt de burger om een strenge aanpak", zegt het parket tegen persagentschap Belga.

Gaspedaal op vlak van handhaving

Sluikstort is een complexe problematiek. We blijven verder hard inzetten op preventie en sensibilisering en ruimen ook op. Maar we duwen nu ook het gaspedaal in op vlak van handhaving, met oa. extra sluikstortcamera’s en deze 'week van de handhaving'. Iedereen verdient een Proper Gent. 

Een ploeg van het VRT-journaal kwam langs in Gent en maakte deze reportage: