We Are The City. We have a dream.

25 Januari 2024

We Are The City. We have a dream.

We gebruiken de inzichten en input van jongeren om vorm te geven aan het sociale en culturele leven in Gent.

In 2024 is Gent de Europese Jongerenhoofdstad, de 'European Youth Capital', met als duidelijke slagzin: 'We Are The City'. En onder die titel zitten veel dromen. De stem van jongeren klinkt extra luid in 2024. Het wordt een druk jaar, vol activiteiten voor, maar vooral door jongeren. Een jaar waarin jongeren nog meer dan ooit tevoren hun stempel drukken op het hart en het creëren van onze stad. 

We Are The City. We have a dream. Want we delen die droom. Een droom van een Gent van en voor elke Gentenaar, van en voor elke jongere.

Een droom van gelijkheid en inspraak, van voorbij de dingen die ons verschillend maken. Een droom van samenwerken aan de toekomst.

Een droom van idealen waar we samen naar streven. Een jaar van dromen vol hoop en doorzetting. Actieve hoop. We nemen als jongerenhoofdstad 2024 deze droom vast met beide handen, en laten niet meer los. 

Open Call

We gaan jongeren verbinden met elkaar, met organisaties, met beleidsmakers en met jongeren van andere Europese steden. Hiervoor hebben we onder andere een Open Call gelanceerd.

Jongeren konden (en kunnen nog altijd) zelf projecten indienen en hiervoor ondersteund worden, tot 10.000 euro.

Jongeren konden (en kunnen nog altijd) zelf projecten indienen en hiervoor ondersteund worden, tot 10.000 euro.

We hebben nu al een 70-tal projecten die goedgekeurd zijn door onze jongerenjury, en nieuwe aanvragen kunnen tot 1 maart ingediend worden. Het is dus nog niet te laat! 

Het maakt niet uit wie je bent, waarvoor je staat, waar je heen gaat; elk idee, iedereen is welkom. We bieden gelijke kansen, ongeacht iemands achtergrond. Iedereen is van Gent en Gent is van iedereen.

Niet enkel dit jaar

We hebben al veel gedroomd en gewerkt aan dit jaar. Dit jaar is het voor echt. Want onze jongeren verdienen de stad waar ze van dromen, ver voorbij 2024. Het wordt een jaar waarbij wij als Stad beloven te luisteren. Luisteren hoe we dromen van jongeren blijvend kunnen realiseren. Luisteren hoe we verder kunnen bouwen aan deze stad, ook na 2024.  

20 voor 24, ook na 25. We gebruiken de inzichten en input van jongeren om vorm te geven aan het sociale en culturele leven in Gent.

Een belangrijke groep hiervoor is onze raad van bestuur, ‘20 voor 24’, die volledig bestaat uit (20) jongeren.

"Ik ben ook gewoon zotblij om te zien hoe enthousiast de jongeren zich smijten." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

"Die groep beslist welke richting het project neemt en ze waken er mee over dat we die drie thema’s niet uit het oog verliezen. Ik ben alvast zeer enthousiast over onze samenwerking!", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd.

"Eindigen doe ik graag met een persoonlijkere noot, want naast alle politieke redenen, naast alle beleidsmatige zaken waar ik als schepen van Jeugd dagelijks mee bezig ben, ben ik ook gewoon zotblij om te zien hoe enthousiast de jongeren zich smijten."

"Ze zijn niet bang om hun hart en ziel te steken in dit project, om er iets wonderbaarlijks van te maken. Daarvoor hebben ze nu al mijn diepste respect. Merci."

"We gaan er dit jaar zo een ongekende lap op geven, dat gaan ze nog niet veel gezien hebben in België!", besluit Hafsa.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.