Vzw REGent blaast 10 kaarsjes uit

31 Mei 2018

Vzw REGent blaast 10 kaarsjes uit

Op 24 mei vierde vzw REGent haar 10e verjaardag. In 2007 werd de organisatie opgericht door Stad Gent in samenwerking met het OCMW Gent, Samenlevingsopbouw Gent, het Gents Milieufront en Gent Stad in Werking. De belangrijkste opdracht van de organisatie is om Gentenaars te ondersteunen in energiezuinige verbouwingen, waarbij ze bijzondere aandacht heeft voor kwetsbare gezinnen. Stad Gent streeft namelijk een sociaal klimaatbeleid na. De beste manier om gezinnen weerbaar te maken tegen stijgende energieprijzen, is structurele energiebesparende maatregelen ondersteunen.

Voorzitter Tine Heyse is fier op het team van vzw REGent: 'In de ervaring die de organisatie heeft opgebouwd de afgelopen jaren, merken we hoe belangrijk de ondersteunende rol is van vzw REGent in energiezuinige renovaties bij onze inwoners. Ook in de komende jaren blijft er een heel belangrijke rol weggelegd willen we onze ambitie naar een klimaatneutrale stad realiseren.'

In de afgelopen 10 jaar heeft de organisatie heel wat gepresteerd. Ze startte met het uitvoeren van energiescans en het verlenen van goedkope leningen voor energiezuinige ingrepen. Het loket van de organisatie bewees meer dan zijn dienst door de toename van vragen over rationeel energiegebruik. Maar de afgelopen jaren is er ook hard gewerkt aan het stroomlijnen van de dienstverlening  aan onze inwoners. Zo is de werking uitgegroeid naar echte ontzorging op alle vlakken, zodat burgers energiezuinige verbouwingen aanvatten. In 2017 werden maar liefst 1.274 energiescans uitgevoerd, waarbij 1.139 bij de doelgroep. Er waren 202 goedkope aanvragen voor een energielening. En de organisatie voerde 179 renovatiebegeleidingen uit. Hierbij worden niet alleen concrete ingrepen voorgesteld, maar wordt de bewoner ook geholpen bij  het zoeken naar  een aannemer, het opvolgen van de werken en het invullen van de premie-aanvragen.