Kinderopvang: vrouwen zijn alweer de klos

30 Mei 2024

Kinderopvang: vrouwen zijn alweer de klos

→ Ook jij kunt de Kinderopvangzaak steunen! Lees er alles over op kinderopvangzaak.be

Zag je in het nieuws hoe docente Flore De Meester maar liefst - ja hallokes - 60 kilometer liep van de Arteveldecampus in Gent tot het Grondwettelijk Hof in Brussel? Met haar actie zamelt ze geld in voor de crowdfunding van de Kinderopvangzaak. Zij strijden tegen de nieuwe voorrangsregels in de kinderopvang. Ook jij kan doneren! 

Voorrangsregels, huh?

Op 1 april voerde de Vlaamse overheid nieuwe voorrangsregels in in de voorschoolse kinderopvang: wie voltijds of vier vijfde werkt of een vier vijfde opleiding volgt, krijgt voorrang op een plekje voor zijn kind. Heel nefast, blijkt uit onderzoek van de Arteveldehogeschool en andere experts. Want wat als je deeltijds werkt? Of een kortere opleiding volgt? Aan het solliciteren bent?

"Vrouwen werken vaker deeltijds, vaak door zorg voor kinderen of familie of omdat er geen voltijds contract beschikbaar is in hun sector. Door de nieuwe regels moeten vrouwen stoppen met deeltijds werken omdat er geen opvang meer is voor hun kind." - de Kinderopvangzaak
Vrouwen zijn de klos…

"Reken maar dat vooral vrouwen de dupe zijn", zegt de Kinderopvangzaak. "Vrouwen werken vaker deeltijds, vaak omdat ze niet anders kunnen, door zorg voor kinderen of familie of omdat er geen voltijds contract beschikbaar is in hun sector."

"Door de nieuwe regels moeten vrouwen stoppen met werken omdat er geen opvang meer is voor hun kind. En zonder kinderopvang is het moeilijk om te solliciteren."

"Je moet voltijds werken voor een plek in de kinderopvang, maar je kan niet gaan solliciteren omdat je geen kinderopvang hebt…"

… maar ook de kinderen…

Ook kinderen uit kwetsbare gezinnen die het meest nood hebben aan kwaliteitsvolle opvang, vallen zo uit de boot.

"Kinderen uit kwetsbare gezinnen ondervinden vaak veel stress", zegt Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

"Zij kunnen in het warme nest van de kinderopvang gestimuleerd worden, hun taal verrijken, gezonde voeding krijgen en zoveel meer."

"Jonge moeders moeten veel ballen tegelijk in de lucht houden. In een ideale wereld is kinderopvang een plek die deel uitmaakt van je 'village', je steunend netwerk. Daarom blijf ik pleiten voor een inclusieve kinderopvang voor iedereen, en steun ik de Kinderopvangzaak volop!" -  Evita Willaert, schepen van Opvoeding
Op naar het Grondwettelijk Hof

"Niemand stelt zich de vraag of een kleuter voorrang krijgt op school. Waarom zouden we dat wel doen in de kinderopvang?" zegt de Kinderopvangzaak. Deze verzameling van 20 organisaties diende bij het Grondwettelijk Hof bezwaar in: de nieuwe regels moeten vernietigd worden.

Om de juridische kosten te betalen, richtten ze een crowdfunding op en liep Flore, Artevelde-docente in de afdeling Pedagogie van het Jonge Kind, 60 kilometer naar Brussel om centen te verzamelen.

Dank je, Flore, om de Kinderopvangzaak nog eens in de spotlight te zetten! 

Regels op de schop

Was deze week trouwens ook in het nieuws: Jonge ouders starten vaker met antidepressiva dan anderen, vooral alleenstaande moeders of ouders met beperkte financiële mogelijkheden, blijkt uit onderzoek van Solaris.

"Als maatschappij moeten we gezinnen beter omringen. Kinderopvang moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn", zegt Paul Callewaert van Solidaris. "Daarom moeten de nieuwe regels op de schop."

Kinderopvang: een nest rond je eigen nest

Psychiater Titia Hompes (UPC KU Leuven) beaamt: "Ouders hebben een nest nodig rond hun eigen nest. Daar hoort toegankelijke en kwaliteitsvolle kinderopvang bij. Omringd worden door een goede ‘village’ werkt beschermend."

"Jonge gezinnen, en zeker moeders, moeten veel ballen tegelijk in de lucht houden. In een ideale wereld is kinderopvang een aanvulling op het gezin. Een plek die deel uitmaakt van je 'village', je steunend netwerk."

"Een plek waar je ook als ouder naartoe kan om bij je 'village' te zijn", zegt Evita Willaert, schepen van Opvoeding. "Daarom blijf ik pleiten voor een inclusieve kinderopvang voor iedereen, en steun ik de Kinderopvangzaak volop. Want kinderopvang is een recht!”

→ Ook jij kunt de Kinderopvangzaak steunen! Lees er alles over op www.kinderopvangzaak.be

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.