Vredesstad Gent krijgt Vredesplein

06 Juni 2024

Vredesstad Gent krijgt Vredesplein

"We mogen trots zijn op onze geëngageerde jeugd die zich inzet voor een vreedzame toekomst."

21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Stad Gent doet hier als vredesstad jaarlijks aan mee door onder andere de vredesvlag uit te hangen. 

Jongeren in Gent plannen acties om dat moment dit jaar extra in de verf te zetten. Er wordt daarbij gedacht aan een bijeenkomst op de Poeljemarkt aan de Stadshal. Dit plein wordt wel vaker gebruikt voor publieke acties en manifestaties die oproepen voor meer vrede in de wereld. 

Eén van de ideeën die daarbij leven is om die centrale plek een permanent vredeskarakter te geven door de Poeljemarkt symbolisch uit te roepen tot het 'Vredesplein' van Gent. 

Kinderrechtenplein

We kennen allemaal het Kinderrechtenplein aan de Lievekaai en volgens ons is er zeker ruimte voor een Vredesplein in Gent.

Groen Gent is dat idee erg genegen en dus vroeg Zeneb Bensafia in de laatste Gemeenteraad aan de burgemeester of dit er effectief zou kunnen komen. 

Voortouw door Gentse jongeren

Uit het antwoord van de burgemeester kunnen we opmaken dat dit effectief zal gebeuren. De brandweer gaf positief advies op voorwaarde dat het geen officiële plaatsnaamwijziging betreft.

Het bord van het Vredesplein wordt opgehangen onder het officiële straatnaambord van de Poeljemarkt. Vanaf 20 september zal Gent dus naast het Kinderrechtenplein ook een symbolisch Vredesplein hebben. 

"Onze Gentse jongeren nemen hierbij het voortouw door diverse acties te organiseren. Het idee om de Poeljemarkt om te dopen tot 'Vredesplein' is een mooie symbolische daad die de centrale rol van vrede in onze stad benadrukt."

"Deze initiatieven tonen de kracht van jongeren om verandering teweeg te brengen en een positieve impact te hebben op hun omgeving." - Zeneb Bensafia, gemeenteraadslid Groen

"Dat Gent dit jaar jongerenhoofdstad van Europa is, maakt dit initiatief van Gentse jongeren eens zo betekenisvol."

"Deze initiatieven tonen de kracht van jongeren om verandering teweeg te brengen en een positieve impact te hebben op hun omgeving. We mogen trots zijn op ons geëngageerde jeugd die zich inzet voor een vreedzame toekomst", besluit Zeneb Bensafia.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.