Voorstelling bestuursakkoord op gemeenteraad
28 Januari 2025

"Ik ben ook heel dankbaar voor de Gentenaars die hun stem lieten horen en zich betrokken toonden om samen te bouwen aan een stad waarin we iedereen meenemen." - Bert Misplon, fractieleider Groen
Samen met Voor Gent stelden we maandagavond het bestuursakkoord voor. Onze Groen-fractieleider Bert Misplon bewierrookte het akkoord en haalde er drie belangrijke krijtlijnen uit.
"Ik ben trots en dankbaar om hier te staan in het stadhuis van onze mooie stad. Als fractievoorzitter van Groen Gent en vertegenwoordiger van alle Gentenaars. Het is ook wel een beetje spannend maar onze fractie en mezelf staan hier vooral met veel goesting om samen met jullie allemaal te werken aan een nog beter en mooier Gent.
2024 was een druk jaar voor politici met meerdere verkiezingen. We kijken terug op een boeiende campagne met heel fijne gesprekken. Het was super interessant om goed te luisteren en in dialoog te gaan deur-aan-deur of op activiteiten in de wijken. Niet enkel met de mensen die luid roepen via diverse kanalen maar ook met de stille genieters en belevers van onze stad.
Ik ben ook heel dankbaar voor de Gentenaars die hun stem lieten horen en zich betrokken toonden om samen te bouwen aan een stad waarin we iedereen meenemen.
We hopen wel dat we er samen werk van maken zodat er nog meer Gentenaars zich betrokken voelen en volgende keer ook gaan stemmen.
Ik woon hier graag, in deze bruisende en diverse stad. Een stad waarin heel wat mensen het goed hebben, maar waarin we ook zorg dragen voor wie het minder goed heeft. Want zorgen dragen voor elkaar, dat is de basis van een warme samenleving.
Focus 1: Warme en sociale stad
We kiezen ervoor om de komende jaren in te zetten op een warme, sociale en solidaire stad. Dit zal middelen vergen, want - ondanks de inspanningen van de voorbije jaren - blijven de uitdagingen groot.
Onze fractie is blij dat we in dit bestuursakkoord uitdrukkelijk verwijzen naar respect voor de grondrechten van iedere Gentenaar, van waar deze ook afkomstig is. Voor ons moet Gent blijven werk maken van sociale mobiliteit voor mensen onderaan de ladder.
Armoede is geen keuze, ik hoop dat we het met iedereen in deze raad daarover eens zijn.
De uitdaging de komende jaren is groot: werk maken van een grondige evaluatie van de nachtopvang, van aangepast werk voor mensen voor wie de afstand tot reguliere arbeidsmarkt te groot is en mensen in armoede blijvend betrekken bij voorbereiding en de uitvoering van ons beleid ...
Uiteraard bouwen we een warme en solidaire stad niet alleen. Wel samen met betrokken burgers en ons middenveld . Jullie horen het, het woord 'samen' komt regelmatig aan bod in mijn tussenkomst.
Ik ben zelf ook actief in het middenveld en voel de goesting bij heel veel mensen. Bundel de krachten en creëer samen de plek waar je van droomt!
Een van de doelstellingen van een overheid is om de grootste zorgen van burgers te ontnemen.
Een grote zorg van veel Gentenaars is een dak boven hun hoofd. Daarom zetten we extra in op betaalbaar wonen. We streven naar 20% sociale en 20% budgetwoningen in Gent tegen 2050 voor de gezinnen in onze stad. Voor renovatie en nieuwbouw van al deze woningen voorzien we de nodige middelen. Zo kunnen we de inhaalbeweging die de vorige legislatuur is ingezet doortrekken. Ook voor studenten moeten we nog meer inzetten op betaalbare en toegankelijke koten, want onderwijs is een recht, geen privilege.
Die studenten vormen samen met de jongeren en kinderen in Gent de toekomst van onze stad. Daarom willen we verder investeren in goede kinderopvang, onderwijs en buitenschoolse activiteiten voor alle kinderen. Belangrijk is die ook allemaal goed op elkaar af te stemmen.
We nemen onze ervaringen als Europese jongerenhoofdstad mee. We zorgen voor meer toegankelijke jeugdinfrastructuur en onderwijs dat onze jongeren zoveel mogelijk kansen biedt.
It takes a village to raise a child. We zijn in Gent pionier met brugfiguren in het onderwijs, brede school en buurtpartners, groeiteams die jonge gezinnen begeleiden. Ook in projecten die aandacht hebben voor het mentaal welzijn van jongeren. Op al deze zaken zetten we verder in!
Toch blijven de uitdagingen groot in de komende jaren. Genoeg leerkrachten vinden en die ook ondersteunen om de leerlingen alle kansen te geven. De druk op crèches, scholen en andere organisaties verminderen. Zekerheid geven aan jeugdwerkingen op langere termijn.
Daarnaast moeten we onze burgers helpen door goeie, betaalbare en toegankelijke hulpverlening te voorzien. De actualiteit vandaag maakt natuurlijk ook pijnlijk; duidelijk dat we dit als stad niet alleen kunnen, laat staan dat wij de gaten kunnen opvangen die bovenlokale overheden maken; ik ga daar niet uitgebreider op in, morgen gaan we hier in deze zaal verder in debat over de problemen waar organisaties die mentale zorg aan jongeren bieden plots mee geconfronteerd worden.
Ontmoeting is ontzettend belangrijk, recente onderzoeken tonen aan dat teveel mensen eenzaam zijn en ook in onze stad blijft eenzaamheid een uitdaging. Als staan we bekend als een progressieve, warme stad, dankzij de vele mogelijkheden tot ontmoeting. Dat kan in een van de sociale restaurants zijn of bij sociaal-culturele of sociaal-sportieve projecten of natuurlijk bij de meer dan 1000 clubs en organisaties die Gent rijk is!
We zijn trots op ons Gent, op de Gentenaars die zich in allerlei projecten smijten en solidariteit uitstralen met de rest van de wereld. Mensen die het slachtoffer werden van mensenrechtenschendingen bieden wij een warme toekomst in Gent via tal van projecten en organisaties.
We zien voortdurend hoe zij zich samen met vrijwilligers inzetten voor meer mondiale solidariteit, wereldvrede en mensenrechten binnen en buiten onze stad.
Of we kiezen ervoor om als Gent te pionieren qua ethisch duurzaam aankoopbeleid met onze clausule die bedrijven weert wanneer zij winsten genereren uit economische activiteiten gelinkt aan de illegale bezetting en blokkades van de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.
Gezien de tumultueuze geopolitieke tijden zal het cruciaal worden om voldoende aandacht te blijven hebben voor deze groepen en organisaties.
Focus 2: Veilige stad
Kinderen moeten veilig kunnen opgroeien, mensen moeten zich veilig voelen en kunnen verplaatsen.
Daarvoor moeten we inzetten op preventief beleid. Zorgen dat er een sterk weefsel is in de wijken. Daar helpen de wijkregisseurs bij. Maar ook jeugdwerkers, outreachende werkers, buurtwerkers en leerkrachten zijn verbindende personen en de ogen en oren van een samenleving.
Geholpen door een nabije politie die inzet op aanwezigheid in de buurt. Jeugdinspecteurs, wijkagenten en onze Gentse draken zijn daarin zo belangrijk. Zij hebben het directe contact met de Gentenaars en gaan met hun bezorgdheden aan de slag.
Een nette stad is een gedeelde verantwoordelijkheid. De mensen van IVAGO leveren fantastisch werk. Daarnaast hebben we ook heel wat propere Pierkes. Het werk van al deze mensen is essentieel voor de leefbaarheid van Gent. Het is belangrijk om hen te waarderen en duidelijk te maken dat geweld of disrespect nooit getolereerd wordt.
Ook verkeersveiligheid is een cruciaal onderdeel van die veilige stad. Actief deelnemen aan de maatschappij vraagt dat mensen zich veilig en zorgeloos kunnen verplaatsen. Dat ze zonder risico geraken waar ze willen geraken, of je nu zoals ik met kinderen door Gentbrugge fietst of zoals mijn collega raadslid Lies met je elektrische rolstoel straten van de Brugse poort doorreist.
Als loper is het doel vaak om koploper te blijven. Ik ben trots dat onze stad vaak in die positie zit. Over mobiliteit is de laatste jaren veel gediscussieerd, en terecht, maar we mogen fier zijn op de stappen die we al gezet hebben.
Om maar enkele voorbeelden uit de afgelopen jaren te vernoemen.
- Meer dan 40 fiets- en voetgangersbruggen werden gerenoveerd of volledig nieuw gebouwd (brug aan Saskes, brug over Watersportbaan, Contributie-onderdoorgang ...)
- In 2023 werd een ambitieus voetgangersplan opgesteld waar we verder op kunnen bouwen.
- Sensibilisering van kinderen en jongeren rond veilig gedrag in het verkeer en het organiseren van fietslessen voor kinderen en volwassenen
- We zijn kampioen in Vlaanderen voor auto- en fietsdelen
- We creëren zones 30 in woonwijken en nemen verkeersveilige ingrepen aan schoolomgevingen en in woonstraten.
- En nog zoveel meer ...
Deze ingrepen hebben naast een betere verkeersveiligheid ook andere positieve impact. Zo ging de luchtkwaliteit er sneller dan gemiddeld op vooruit.
Dankzij al deze realisaties liggen de verwachtingen bij de Gentenaar hoog, we mogen onze ambitie niet loslaten. Elk ongeval blijft een ongeval teveel, de leefkwaliteit in verschillende wijken moet nog hoger en de luchtkwaliteit moet nog beter.
Dat verdienen de Gentenaren: een bestuur dat altijd leefkwaliteit, toegankelijkheid en verkeersveiligheid als absolute principes zal blijven zien.
Hierrond kijk ik uit om verder te werken, om nieuwe plannen op te stellen en de bestaande te optimaliseren. Volgens de 'Global Cities Index' stond Gent vorig jaar op de 9e plek van leefbare steden. Een mooie erkenning maar wij zullen nooit tevreden zijn tot we op die eerste plek staan, als koploper!
Focus 3: Duurzame stad
Wij leven graag in onze stad. De mooie stukjes groen, kuieren langs de Gentse wateren en historische gebouwen, genieten op een terrasje van een lokaal gebrouwen biertje, fietsen langs creatieve hubs zoals Bar Bricolage, volkstuintjes enzovoort. Maar we willen méér.
Zo willen zoveel mogelijk de regel van 3, 30, 300 nastreven. Dat betekent dat elke Gentenaar recht heeft op minstens 3 bomen in hun directe omgeving, 30% groen in hun wijk, en dat ze binnen 300 meter van een park of groenruimte wonen.
Het benadrukt hoe belangrijk toegang tot groen is voor het welzijn van mensen. De groenpolen verder uitbouwen met het Wonderwoud als toekomstige fijne plek en de Gentbrugse Meersen als toegangspoort voor het Nationaal Park Scheldevallei. We kijken hoe we onze stad klimaatrobuuster maken. Onder andere door ontharding en aanplanten van extra bomen die voor schaduw zorgen en het water vasthouden.
Als we ons inzetten voor ontharding en het creëren van groene ruimtes, zorgen we niet alleen voor een mooiere stad, maar ook voor een veiligere en gezondere leefomgeving.
Want, hoe harder hoe heter, hoe groener hoe beter!
Er is minder uitstoot in de stad dankzij de lage-emissiezone (LEZ). Dit beleid zorgt voor gezondere lucht en een betere levenskwaliteit, vooral voor kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen. Wij zijn er van overtuigd dat dit mensen aanmoedigt om vaker de fiets of het openbaar vervoer te nemen. En wij zijn er van overtuigd dat een studie naar de LEZ dat zal aantonen, net zoals de reeds uitgevoerde studie van de VMM al aantoonde.
Voor de Groen-fractie bestaat het recept van een duurzame en leefbare stad uit blijven inzetten op een nog beter en socialer woonweefsel, betere en socialere mobiliteit en openbaar vervoer, meer groen in de stad, nog meer inzetten op duurzaamheid en investeren in zoveel mogelijk samenwerkingen met de duurzame en creatieve ondernemers en geesten in onze stad. Want samen kunnen we het.
Eindrepliek
Al deze ideeën en plannen moeten natuurlijk ook gefinancierd worden. Een duurzaam financieel beleid hiervoor is belangrijk. Een duurzaam financieel beleid, niet alleen in de cijfers maar ook naar onze medewerkers, onze gebouwen en onze investeringen in de toekomst toe. We kijken op langere termijn en beheren de financiën van de stad door gerichte keuzes te maken. We zorgen voor meer ruimte om onverwachte tegenvallers op te vangen, en sturen naar een meer robuuste financiële planning.
We kiezen voor verbinding en samenwerking. Als we elkaar vertrouwen en hard werken, dan maken we er samen een prachtig project van de komende jaren. Bij deze nog een laatste oproep om dat te doen over meerderheid en oppositie heen. Iedereen zit hier met een groot hart en uit engagement voor onze stad. Het zou fijn zijn als we goed kunnen samenwerken en een voorbeeld kunnen zijn van hoe politiek op een positieve, constructieve manier kan gevoerd worden.