Voetbal niet altijd een feest

24 November 2022

Voetbal niet altijd een feest

De VRT strijkt dit jaar in het Gentse wintercircus neer om het WK-evenement uit te zenden. Voetbal en supporteren voor de Rode Duivels kan verbindend werken, maar dit jaar wordt het toernooi overschaduwd door schandalen rond dwangarbeid en schending van mensenrechten. De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar werd terecht met argusogen bekeken door iedereen die zich engageert voor het milieu en klimaat, mensenrechten, sociale strijd. Raadslid en Europees Parlementslid Sara Matthieu supportert mee, maar zet ook kritische stappen. Schepen van Internationale Solidariteit Hafsa El-Bazioui beaamt dat wegkijken geen optie is. 

FIFA laat zich omkopen

Niet de voetballers of Belgische clubs, maar wel de FIFA hebben zich volgens Sara laten omkopen: "Qatar is een autocratie die door omkoping de gastheer van de beker is geworden en er alles aan wil doen om zijn imago te verbeteren."

"Qatar is een autocratie die door omkoping de gastheer van de beker is geworden en er alles aan wil doen om zijn imago te verbeteren." - Sara Matthieu, raadslid en Europees parlementslid

"Het gevolg is corruptie, LGBT-haat, erbarmelijke werkomstandigheden en een catastrofale verspilling van energie in de woestijn."

In het Europees Parlement dient Sara daarom samen met de andere Europese Groenen een resolutie in die voetbalbond FIFA 'een rode kaart' geeft, een belangrijk signaal: "In de resolutie eisen wij meer integriteit, eerlijkheid en transparantie in de sport."

"Supporters moeten enthousiast kunnen zijn zonder wrange nasmaak of schuldgevoel. Een wereldbeker moet gaan om voetbal, punt uit."

"Als een stadion gebouwd is door dwangarbeid en supporters niet eens welkom zijn omwille van wie ze zijn, dan organiseer je beter elders het kampioenschap."

Aandacht voor mensenrechten, ook bij VRT

In een persoonlijke post op haar website duidt Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit, het moeilijke evenwicht.

"Mensenrechten en de toekomst van onze planeet zijn de rode draad doorheen mijn engagement. Dus ja, met verbijstering aanschouw ik hoe het ooit zover is kunnen komen."

"Mensenrechten en de toekomst van onze planeet zijn de rode draad doorheen mijn engagement. Dus ja, met verbijstering aanschouw ik hoe het ooit zover is kunnen komen." - Hafsa El Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

"De winst van enkelen wordt boven het welzijn en zelfs het leven van anderen geplaatst", zegt Hafsa El-Bazioui. 

We dragen bij Stad Gent mensenrechten hoog in het vaandel. Dat is dan ook de reden waarom de Stad Gent van zodra de vraag vanuit de VRT kwam om de live-uitzendingen vanuit het Wintercircus te doen hiervoor aandacht heeft gevraagd.

Het kan niet enkel over de voetbalwedstrijden gaan tijdens die maand, er moet voldoende aandacht zijn rond mensenrechten.

Middenveld ondersteunen

Mensenrechten krijgen in het Wintercircus een plek via infopanelen, workshops & videoboodschap enerzijds en via een themadag mensenrechten op 11 december anderzijds.  

Het team Internationale solidariteit van Stad Gent ondersteunt verder het middenveld dat aandacht schenkt aan de mensenrechten van arbeiders en inwoners van Qatar.

Zo bijvoorbeeld door de campagne van Amnesty International #PayUpFIFA financieel te steunen en in het straatbeeld te helpen verspreiden. Teken dus zeker hun petitie. Meer tips rond alternatieven voor het WK, vind je op de website van Hafsa.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.