Voedselverspilling vermijden = goed voor klimaat

22 September 2022

Voedselverspilling vermijden = goed voor klimaat

Met de campagne ‘Slim kopen, koken en sorteren’ wil IVAGO het restafvalcijfer verlagen. En voor het klimaat is voedselverspilling tegengaan ook erg belangrijk. Daarom tekenden IVAGO-voorzitter en schepen Bram Van Braeckevelt en klimaatschepen Tine Heyse beide present bij de aftrap van de campagne die in het teken staat van voedselverspilling. Wist je dat er per persoon 37 kg voedsel wordt verspild per jaar? Dat is gemiddeld 1,7 kg per huishouden per week. Vooral groenten, fruit, brood en aardappelen worden weggegooid.

Wie heeft het nog nooit meegemaakt: een restje in de frigo dat aan de aandacht is ontsnapt of een halve thermos koude koffie op het einde van de dag? Een gemiddeld Vlaams huishouden verspilt 88 kg per jaar, goed voor 369 euro en 140 kg CO2. Een campagne om voedselverspilling tegen te gaan is dan ook broodnodig.

Tips

"In oktober willen we de Gentenaren extra motiveren om voedselverspilling te verminderen. Tijdens meer dan 30 workshops krijgen mensen heel wat tips." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Voedselverspilling voorkomen is eigenlijk niet zo moeilijk en begint bij een goede planning. Door je aan je boodschappenlijstje te houden kan je impulsaankopen vermijden.

Kook op maat. Een keukenweegschaal kan hierbij handig zijn. En bewaar eten op de juiste plek en bij de juiste temperatuur, zo blijft het langer goed.

THT en TGT

Ken jij het verschil of klinkt dat als Chinees? Op verpakkingen kunnen twee soorten houdbaarheidsdata staan: Ten minste Houdbaar Tot (THT) of Te Gebruiken Tot (TGT).

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven zoals pasta, droge koekjes, conserven ... Na die datum smaakt het meestal nog goed, soms tot maanden na de THT-datum. Ruiken en proeven is de boodschap.

Een TGT-datum staat op meer bederfelijke producten zoals vers vlees of bereide schotels en geeft de uiterste consumptiedatum aan.

Workshops

Omdat heel wat burgers hiermee worstelen en 67% van alle voedselverspilling thuis gebeurt, biedt de Stad verschillende workshops aan. Bewaartechnieken, kooktips, composteerweetjes … het komt allemaal aan bod.

De workshops zitten boordevol tips waar deelnemers thuis mee aan de slag kunnen.

Klimaatschepen Tine Heyse: “Met de Gentse voedselstrategie Gent en Garde zetten we al langer in op ‘niets gaat verloren’."

"In oktober willen we de Gentenaren extra motiveren om voedselverspilling te verminderen. Tijdens meer dan 30 workshops krijgen mensen heel wat tips. Minder voedselverspilling betekent niet alleen een kleinere restafvalzak, het is ook goed voor de portemonnee én voor het klimaat."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.