Voedselraad steunt 6 innovatieve projecten

23 December 2021

Voedselraad steunt 6 innovatieve projecten

Ouderen en studenten die samen koken met voedseloverschotten, de eerste Gentse biomelk en een bedrijfsparking als boerenmarkt, het zijn slechts drie van de zes projecten die van de Gentse Voedselraad in 2022 financieel een duwtje in de rug krijgen.

Jaarlijks ondersteunt de Gentse Voedselraad innovatieve projecten die inzetten op de verduurzaming van het Gentse voedselsysteem en die aansluiten bij de voedselstrategie Gent en Garde. In 2022 krijgen zes projecten samen 120.000 euro steun.

"De geselecteerde voorstellen zijn divers en zetten in op transitie naar duurzame landbouw én op toegang tot gezond voedsel voor iedereen.” - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Tine Heyse, schepen van Klimaat, is bijzonder fier op het Gentse middenveld: “De oproep innovatieve projecten van de Voedselraad was erg succesvol. Niet minder dan 32 projectvoorstellen zijn ingediend. De geselecteerde voorstellen zijn divers en zetten in op transitie naar duurzame landbouw én op toegang tot gezond voedsel voor iedereen.”

40.000 euro voor bioboer

Landbouwer Steven De Roo schakelt als eerste Gentse melkveehouder volledig over op bio, goed voor jaarlijks 800.000 liter biomelk.

Deze transitie zorgt voor een kleinere veestapel en draagt bij tot een gesloten kringloop. Tine Heyse: “Steven neemt hiermee een voorbeeldfunctie op en zal het pad effenen voor andere jonge Gentse landbouwers. Hij kan hen inspireren om hun bedrijfsvoering te verduurzamen en productieketen te verkorten maar hen ook helpen door kennis te delen of nieuw materiaal te delen.”

Drie projecten ontvangen tussen 20.000 en 25.000 euro

De Kookploeg Gent Solidair bereidt maaltijden met voedseloverschotten voor mensen in een kwetsbare situatie. De gerechten worden bereid op verschillende locaties in Gent en worden voortaan verpakt in een herbruikbare verpakking. Met de subsidie zullen ze ook investeren in een koelcel die ook andere sociale organisaties kunnen gebruiken.

Eethuis Karoot wil iedereen dagelijks een gezonde warme maaltijd voorschotelen. Uniek is dat de klanten zelf bepalen hoeveel ze betalen voor hun dagschotel. Er is keuze uit een uitgebreid plantaardig aanbod, waarbij lokale ingrediënten centraal staan en er wordt gestreefd naar zo min mogelijk voedseloverschotten.

In het project Generation Food brengt Rikolto ondernemers, burgers en organisaties samen in een heuse 'Diner Hack'. Tijdens het koken en het dineren wisselen ze innovatieve ideeën uit en bedenken ze oplossingen voor verschillende uitdagingen in de voedselketen.

En nog 2 kleinere projecten

Aroma's koken met oma's en opa's is een initiatief waarbij studenten en ouderen samen koken en tafelen. Studenten doorbreken hiermee de eenzaamheid bij ouderen en krijgen ook heel wat kooktips van de oma's en opa's.

Boer'n Buurthuis Sint-Amandsberg en vier Gentse landbouwbedrijven zorgen onder de noemer 'Voeding en arbeid' voor een wekelijkse boerenmarkt op de parking van Volvo Cars. Werknemers van Volvo plaatsen online hun bestelling en kunnen die op de parking ophalen. Het project creëert een rechtstreekse band tussen de landbouwer en de consumentwerknemer. Geteeld en verwerkt op een boogscheut van de werkplek en gezond eten als preventiebeleid.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.