Gentse voedselbanken helpen stijgend aantal mensen

25 September 2019

Gentse voedselbanken helpen stijgend aantal mensen

Uit cijfers die de voedselbanken onlangs publiceerden, blijkt dat ze de voorbije zes maanden opnieuw een record aantal mensen geholpen hebben. In totaal gaat het nu om bijna 170.000 Belgen. Dat is een stijging van meer dan 6 procent. Evita Willaert vestigde op de gemeenteraad de aandacht op deze zorgwekkende trend en ging na hoe de situatie in Gent is. 

De situatie wordt enkel erger

Al anderhalf jaar geleden konden we horen dat er nog nooit zoveel medeburgers moesten aankloppen bij de voedselbank. Begin 2018 stelden we vast dat het aantal hulpbehoevenden op 5 jaar tijd met 30 procent steeg. Een nooit geziene evolutie in de meer dan 30 jaar lange geschiedenis van de Belgische Voedselbanken.  

Sindsdien is de situatie nog verslechterd. Want eind augustus kregen we het nieuws dat de cijfers verder blijven stijgen, nu met 6 procent. De voorbije zes maanden werd opnieuw een recordaantal mensen in armoede geholpen. In totaal gaat het nu om bijna 170.000 Belgen.

De Situatie in Gent

Jammer genoeg moest schepen Coddens aangeven dat ook in Gent meer en meer mensen gebruik maken van de voedselbanken. Het is schitterend dat het systeem werkt, maar het schetst dat ook in Gent de armoede groeit. "Ondanks het uitgebreide pakket maatregelen dat Gent heeft, kunnen we met het huidige asociale Vlaamse en federale beleid niet genoeg het verschil maken. Dat de voorbije zes maanden opnieuw een stijging aangeven bij onze voedselbanken bevestigt dat er dringend moet bijgestuurd worden, zodat iedereen mee kan", aldus Evita.

De voedselbank, kunnen ze nog volgen?

Het is natuurlijk van belang dat we garanderen dat de Gentse voedselbanken kunnen blijven voldoen aan de stijgende vraag. Door middel van het project Foodsavers en structurele subsidies vanuit het Gentse OCMW blijft Gent zich een solidaire stad tonen.

"Ik volg de situatie van dichtbij op. Lokale voedselbanken zijn het laatste vangnet voor te veel mensen en het moet dan ook een zekerheid blijven voor eenieder dat je er altijd terecht kan." - Evita Willaert

De komende jaren wil de stad ook komen tot een nieuwe beleidsvisie rond voedselbanken en andere vormen van materiële ondersteuning van mensen in armoede. We moeten er samen met het middenveld voor zorgen dat iedereen in Gent in zijn of haar buurt terecht kan voor ondersteuning.

"Ik volg de situatie van dichtbij op. Lokale voedselbanken zijn het laatste vangnet voor te veel mensen en het moet dan ook een zekerheid blijven voor iedereen dat je er altijd terecht kan", besluit Evita.