Vlaamse primeur: 55 extra helpers in Gentse kinderopvang

23 Mei 2024

Vlaamse primeur: 55 extra helpers in Gentse kinderopvang

'Ondersteuner in de Kinderopvang': Een diploma is niet nodig, wel een hart voor kinderen

Vorige week startten in Gent de allereerste 'ondersteuners in de kinderopvang', een volledig nieuwe functie en meteen ook een primeur in Vlaanderen! Zij staan de kinderbegeleiders bij in hun dagelijkse werking.

Extra handen gezocht

"Hallo, kun je je kindje vroeger komen halen? Er zijn twee begeleiders ziek gevallen." Het is crisis in de kinderopvang, dat is geweten.

Te veel kinderen per begeleider. Te weinig plaatsen. En vooral: het tekort aan kinderbegeleiders, onder andere door langere periodes van afwezigheid en ziekte als gevolg van de hoge werkdruk. 

Hart voor kinderen

Dus lanceerden we in de stedelijke crèches de nieuwe functie 'Ondersteuner in de Kinderopvang' om meer handen op de werkvloer te krijgen en kinderbegeleiders te helpen. Een diploma is niet nodig, wel een hart voor kinderen.

De ondersteuners nemen praktisch werk uit handen van de kinderbegeleiders. Ze voeren licht verzorgende taken uit zoals flesjes klaarmaken, eten geven en verluieren en ze begeleiden mee de speelactiviteiten. 

"Welkom aan deze ondersteuners! Zij zijn het extra paar handen én harten dat onze kinderopvang zo hard nodig heeft. De Gentse kinderopvang blijft pionieren om de crisis het hoofd te bieden." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

Ondertussen worden ze zelf opgeleid als kinderbegeleider. Door zelf kinderbegeleiders op te leiden, zorgen we voor een zij-instroomkanaal om de krapte op de arbeidsmarkt op te vangen. 

Gent pioniert: extra handen gevonden

"Welkom aan deze ondersteuners! Zij zijn het extra paar handen én harten dat onze kinderopvang zo hard nodig heeft! De Gentse kinderopvang blijft pionieren om de crisis het hoofd te bieden", zegt Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

In totaal zijn intussen 55 nieuwe ondersteuners aangenomen. 40 van hen zijn al gestart, 15 volgen binnenkort. Alle 32 stedelijke kinderdagverblijven en bijna alle 43 buitenschoolse opvanglocaties krijgen zo'n extra paar handen. Zo verlicht het werk op alle locaties. 

Goed nieuws dus voor alle ouders en een hele hulp voor onze gewaardeerde kinderbegeleiders! 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.