Vita Mieke ondersteunt gezonde maaltijden

16 Maart 2023

Vita Mieke ondersteunt gezonde maaltijden

"Het Vita Mieke-project is slechts 1 van de projecten die we in Gent opzetten om het voedselbeleid in scholen te verduurzamen." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

In de Rabotwijk verscheen deze week een opvallende verschijning. Vita Mieke, bewoner van de Groene Planeet, kwam per abuis in de wijk terecht. Haar raket raakte uit koers en ze nu zit brandstof. Het zal heel wat energie vergen om Vita Mieke opnieuw in een goede baan te krijgen op weg naar haar planeet. De raket werkt niet op gewone brandstof, maar wel op 'groene stroom'. De kinderen kunnen helpen om die stroom op te wekken door gezonde voeding te eten en voldoende te bewegen.

Het Vita Mieke-project

Het belangrijkste doel van Het Vita Mieke-project, opgestart door Brede School Gent en het lokale wijkgezondheidscentrum, is om zowel kinderen als ouders te motiveren gezonde brooddozen en maaltijden klaar te maken.

Dat gebeurt niet door absolute waarden op te leggen, maar door te werken met wat kinderen dagelijks eten en aan te geven wat daarvan gezond is en wat minder.

Ook in de hub van vzw Jong en de spelotheek van de wijk kunnen kinderen, maar ook tieners en hun ouders gedurende de projectweken terecht voor een aanbod kook- en beweegactiviteiten.

"Daarnaast werken we ook aan een oplossing voor de lege brooddozen, onder andere met kortingen op schoolmaaltijden." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

"Het Vita Mieke-project is slechts 1 van de projecten die we in Gent opzetten om het voedselbeleid in scholen te verduurzamen."

"En daarnaast werken we ook aan een oplossing voor de lege brooddozen, onder andere met kortingen op schoolmaaltijden in het stedelijk onderwijs en een onderzoek dat Gentse schoolkinderen netoverschrijdend goedkopere of gratis maaltijden aanbiedt en daar de effecten van onderzoekt."

"Want op een lege maag kan je niet leren", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

Bezoek aan Het Kompas

Dat Vita Mieke zelf over veel energie beschikt, bleek bij haar bezoek aan basisschool Het Kompas. Ze bereidde er samen met Evita en de kinderen een denkbeeldige groentesla en een heerlijke fruitsla met disco-druiven.

Intussen klapten de kinderen de ingrediënten bijeen en zongen ze de ba-ba-ba-bananenrap. Op het eind konden ze ook echt proeven van enkele gezonde hapjes.

Dit project wordt begeleid door studenten voeding -en dieetkunde van Odiseehogeschool. Zij hadden enkele aperitiefhapjes bereid, waaronder wafels met yoghurt in het beslag. En ja, die vielen heel erg in de smaak.

Gezonde voeding en gevulde brooddozen

Er gebeurt veel rond gezonde voeding en gevulde brooddozen in onze scholen. Een overzicht vind je ook op de website van Evita.

Stad Gent neemt in samenwerking met Rikolto-Vredeseilanden onder andere deel aan het Europese project SchoolFood4Change rond duurzame en gezonde voeding op school. Gent is zo een van de zestien pilootsteden die andere Europese steden inspireren om het voedselbeleid in scholen te verduurzamen. 

Ook vanuit het middenveld komen acties rond dit thema. Zo is er Brooddoosnodig, een initiatief van Enchanté vzw, waarbij burgers scholen kunnen sponsoren om hun leerlingen te kunnen voorzien van een voedzame maaltijd.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.