Vijf jaar Energiecentrale: 30 miljoen euro klimaatinvesteringen in Gentse woningen

24 Oktober 2019

Vijf jaar Energiecentrale: 30 miljoen euro klimaatinvesteringen in Gentse woningen

In vijf jaar tijd hebben meer dan 10.000 Gentse gezinnen een beroep gedaan op de Energiecentrale, het Gents adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren. Dat heeft geleid tot meer dan 30 miljoen euro aan investeringen in Gentse woningen en 660 extra jobs in de bouwsector.

Naast bouwadvies en begeleiding heeft de stad haar inwoners gesteund met 3,5 miljoen aan energiepremies en 8 miljoen euro aan energieleningen. De werking van de Energiecentrale past in de ambitie van de stad om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

“Betere huizen, veel werk voor de bouwsector en een lagere energiefactuur voor de Gentenaars: de Energiecentrale toont dat klimaatbeleid op mensenmaat veel voordelen biedt.” - Tine Heyse, schepen voor Milieu en Klimaat

Stad Gent maakt de cijfers bekend bij de vijfde verjaardag van de Energiecentrale. Vanaf 18 oktober wordt die verjaardag in de verf gezet met een wedstrijd, waarbij Gentenaars voor meer dan €40.000 aan prijzen kunnen winnen voor hun verbouwing.

Laagste inkomens krijgen de grootste ondersteuning

Renoveren kost veel geld. Dat vormt een drempel voor Gentenaars met een lager inkomen. Daarom voorziet de Energiecentrale renteloze leningen en begeleiding bij de aanvraag van premies voor wie het minder breed heeft. Resultaat is dat 69% van het premiebudget gaat naar Gentenaars met een laag inkomen.

Onafhankelijk bouwadvies

‘Ontzorging’ is de grondregel bij de werking van de Energiecentrale. “We proberen de kopzorgen van Gentenaars met verbouwingsplannen helemaal weg te nemen”, zegt David Cis, coördinator van de Energiecentrale. “Dat doen we met een brede waaier aan diensten: renovatieadvies aan huis, het zoeken van aannemers en begeleiding bij de werken, aanvragen van energiepremies of een energielening. Helemaal gratis voor elke Gentenaar.”

De meest voorkomende ingrepen zijn: dakisolatie, gevelisolatie en de plaatsing van nieuwe ramen.

Rad van de Energiecentrale: meer dan € 40.000 aan prijzen!

Van 18 oktober tot 18 november staat op de website van de Energiecentrale een digitaal "Rad van Fortuin". Wie aan het rad draait, maakt kans op een prijs. Doel is om nog meer Gentenaars te overtuigen om hun woning aan te pakken.

Dankzij de partners uit de bouwsector zijn er prijzen voor heel wat energiezuinige ingrepen. Zo maken deelnemers kans op maar liefst 100 m² aan dakisolatie, een verwarmingsketel met slimme thermostaat of een ventilatietoestel. Er zijn flinke kortingen op de aankoop van een warmtepomp, de installatie van zonnepanelen, gevel- of vloerisolatie of het vervangen van ramen.

Andere winnaars kunnen hun huis slimmer maken door automatische bediening van dakramen, een pakket voor energiemonitoring of een slimme pomp voor hun regenwaterput.

Spin en win op www.energiecentrale.gent