Vernieuwing Gentse Feesten zet zich door

13 Juni 2024

Vernieuwing Gentse Feesten zet zich door

"Met deze subsidie motiveren we organisatoren om ook de jonge generaties mee te pakken, zowel achter de schermen als in hun programmatie."

Na het succes van de namiddagactiviteiten vorig jaar, wordt ook dit jaar gewerkt met een stimulanssubsidie voor organisatoren die inzetten op vernieuwing. 13 Gentse Feestenorganisatoren gaan ook dit jaar weer voor meer namiddagactiviteiten en samenwerkingen met socioculturele organisaties en jongeren. 

Stimulanssubsidie 

85% basissubsidie - 15% stimulanssubsidie: dat is de ratio die door Stad Gent gehanteerd wordt bij de verdeling van de subsidies voor de Gentse Feesten.

Dertien van de veertien feestkernen dienden dit jaar een dossier in en ontvangen ook vernieuwingsmiddelen. Een onafhankelijke jury beoordeelde de dossiers op onder meer originaliteit, haalbaarheid en kwaliteit.

De nadruk ligt net zoals vorig jaar op samenwerkingen met jongeren en meer activiteiten in de namiddag.

"Om de kwaliteit van de Gentse Feesten te bewaken, komt Stad Gent tegemoet aan de gestegen prijzen van bijvoorbeeld evenementmaterialen of gages van artiesten, en indexeren we de basissubsidie die organisatoren ontvangen." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Extra criteria deze keer waren samenwerkingen met het Gents socioculturele middenveld en het introduceren van een nieuw genre of thema. In totaal wordt 153.000 euro herverdeeld.

"Met deze subsidie motiveren we organisatoren om ook de jonge generaties mee te pakken, zowel achter de schermen als in hun programmatie. Heel fijn om te zien dat zo goed als alle pleinen hiermee opnieuw aan de slag gaan, en inzetten op goedgevulde namiddagen", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Indexatie basissubsidie 

Daarnaast ontvangen de veertien feestkernen, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad eind juni, een correctie op het vaste bedrag. Er wordt zo 54.000 euro toegevoegd aan het subsidiebudget. In totaal wordt nu 1,01 miljoen euro voorzien. Dat is ongeveer 0,70 euro per bezoeker aan de Gentse Feesten.

"Om de kwaliteit van de Gentse Feesten te bewaken, komt Stad Gent tegemoet aan de gestegen prijzen van bijvoorbeeld evenementmaterialen of gages van artiesten, en indexeren we de basissubsidie die organisatoren ontvangen", besluit Bram Van Braeckevelt.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.