Verhoogd toezicht in Gentse groengebieden

15 Maart 2018

Verhoogd toezicht in Gentse groengebieden

Met de lente op komst gaan meer en meer Gentenaars een frisse neus halen in het groen in en rondom Gent. De Stad zal meer toezicht voorzien op overlast door honden of sluikstorten en vandalisme, een nagel waar Bram Van Braeckevelt al herhaaldelijk op klopte. Dit nieuwe actieplan moet het bezoek aan zo'n gebied nog aangenamer maken.

De Gentse groengebieden breiden gestaag uit, en al heel wat bezoekers vinden hun weg naar al dat groen. Een goede zaak, uiteraard, maar er zijn ook klachten over overlast: het niet aanlijnen van honden, zwerfvuil en sluikstorten en recent nog vandalisme aan het Vredesmonument in de Gentbrugse Meersen. 

Een goed toezicht is cruciaal om recreatie in de groengebieden voor iedereen aangenaam te laten verlopen. Helaas schroeft het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid haar toezichtstaken eerder terug. 

Daarom werkte de Stad Gent een actieplan uit om zelf het toezicht uit te breiden. Zo komt er een campagne over het belang van de aanlijnplicht, maar wordt ook de handhaving opgedreven door twee extra vaststellers. Om alles beter op te volgen komt er ook een centraal aanspreekpunt voor de groengebieden. Bram reageerde positief op het actieplan. Hij drong daarnaast ook nog eens aan op de signalisatie die eerder op zijn vraag werd beloofd. Schepen van Openbaar Groen Rudy Coddens (sp.a) bevestigde dat die signalisatie er komt.