Verder werken aan gezonde lucht

09 September 2021

Verder werken aan gezonde lucht

Dinsdag debatteerde de gemeenteraad over de resultaten van de Gentse lage-emissiezone (LEZ) en over het nieuwe luchtkwaliteitsfonds. Het stadsbestuur pompt in dat fonds maar liefst 4,5 miljoen euro om Gentenaars te ondersteunen voor gezonde en duurzame mobiliteitsoplossingen, in het bijzonder de meest kwetsbare Gentenaars.

Raadslid Evita Willaert: "Wie geeft om de gezondheid van Gentenaars voert beleid waardoor Gentenaars propere lucht kunnen inademen. Het overgrote deel van de stoffen en gassen die kanker en longziekten veroorzaken, komt van gemotoriseerd verkeer. Dáárom hebben we het Circulatieplan uitgerold en dáárom hebben we de LEZ ingevoerd."

"Wie geeft om de gezondheid van Gentenaars voert beleid waardoor Gentenaars propere lucht kunnen inademen." - Evita Willaert, gemeenteraadslid

Luchtkwaliteit versneld beter

Een lage-emissiezone zorgt ervoor dat de meest vervuilende voertuigen verdwijnen en een circulatieplan zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk verkeer samenkomt. Door die twee maatregelen maken we de luchtkwaliteit in onze stad versneld beter.

Door de invoering van de LEZ is de emissie van schadelijk en kankerverwekkend roet met de helft gedaald. Resultaten die we zonder de LEZ pas in 2027 zouden bereikt hebben. Als je weet dat er geen gezonde of veilige norm voor roet bestaat, dan is dit een super belangrijke prestatie voor de gezondheid van alle Gentenaars! Met het nieuwe luchtkwaliteitsfonds, gaan we een stap verder en werken we voort aan gezonde lucht.

4,5 miljoen euro extra

Schepen Heyse: "Een ding is zeker. Dit bestuur geeft geen microgram toe op zijn ambities rond luchtverontreiniging. Daarvoor is de gezondheid van de Gentenaars te belangrijk. We investeren een extra budget van 4,5 miljoen euro dat we toewijzen aan een luchtkwaliteitsfonds." Zo komt er deze legislatuur 4,5 miljoen euro extra budget om projecten en initiatieven te ondersteunen die de Gentse luchtkwaliteit verbeteren.

"Een ding is zeker. Dit bestuur geeft geen microgram toe op zijn ambities rond luchtverontreiniging. Daarvoor is de gezondheid van de Gentenaars te belangrijk." - Tine Heyse, schepen van Milieu

Met het luchtkwaliteitsfonds zetten we in de eerste plaats in op het ondersteunen van Gentse gezinnen om de overstap te maken naar gezonde en duurzame mobiliteit. We voorzien opnieuw een slooppremie voor Gentenaars die hun vervuilende wagen laten slopen, en we zorgen ervoor dat alle Gentenaars met een laag inkomen de slooppremie kunnen aanvragen.

Ademruimte creëren

Ook voor gezinnen die hun auto weg doen en de vergroening van taxi's voorzien we opnieuw steun. In de zuurstofwijken zetten we volop in op een transitie naar propere lucht, minder voertuigen en emissievrije mobiliteit voor iedereen. Zo brengen we letterlijk ademruimte in die wijken waar de luchtkwaliteit vandaag het ongezondst is.

Evita Willaert: "Dit stadsbestuur investeert ook fors extra middelen in gezinnen die zich geen eigen auto kunnen permitteren. Met een stevig pakket voor extra ondersteuning om vervoersarmoede tegen te gaan pionieren we opnieuw als Stad en vergroten we samen met expertorganisaties voor iedereen de toegang tot duurzame mobiliteit." 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.