Veldbonen nu in bloei, binnenkort in je brood

27 Juni 2024

Veldbonen nu in bloei, binnenkort in je brood

Ze zijn niet alleen eiwitrijk, ze zijn ook goed voor de bodem en dus heel nuttig voor landbouwers in de strijd tegen de klimaatverandering.

Op een veld in Zwijnaarde staan de veldbonen van het innovatieve voedselproject ‘Boontje voor je brood' volop in bloei. De eerste eiwitrijke broden gemaakt met de bonen liggen dit najaar al bij de bakker.

Steun Voedselraad

'Boontje voor je brood' is een van de vier innovatieve voedselprojecten die dit jaar financiële steun krijgen van de Gentse Voedselraad. Op een veld in Zwijnaarde staan de veldbonen voor dat project op dit moment in bloei.

Landbouwer Geert Derycke en zijn collega's van bedrijfsgilde Schelde-Leie mikken op 15 ton veldbonen. Daarmee kunnen zo'n 250.000 broden gebakken worden, ongeveer één brood per Gentenaar. Als alles goed gaat, liggen die broden dit najaar al bij de bakker.

Veel voordelen

De veldbonen hebben heel wat ecologische voordelen. Ze zijn niet alleen eiwitrijk, ze zijn ook goed voor de bodem en dus heel nuttig voor landbouwers in de strijd tegen de klimaatverandering. Ook als veevoeder zijn de bonen interessant.

"Het mooie aan 'Boontje voor je brood' is dat het project vanuit de landbouwers zelf komt. Zij kwamen met het idee voor het telen van veldbonen omwille van de vele positieve effecten." - Tine Heyse, schepen van Klimaat en Landbouw

Tijdens het proefproject deelt Geert zijn ervaringen met collega-landbouwers, niet alleen over de teelt zelf maar ook over mogelijke afzetmogelijkheden, bijvoorbeeld voor brood of andere voeding.

"Het mooie aan 'Boontje voor je brood' is dat het project vanuit de landbouwers zelf komt. Zij kwamen met het idee voor het telen van veldbonen omwille van de vele positieve effecten."

"De Gentse voedselraad is blij hen daarbij te kunnen ondersteunen en hoopt dat dit inspirerend werkt voor andere landbouwers", zegt Tine Heyse, schepen van Klimaat en Landbouw.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.