Veilig naar school fietsen en wandelen tijdens corona

14 Mei 2020

Veilig naar school fietsen en wandelen tijdens corona

Binnenkort heropenen de scholen, maar door de voorzorgsmaatregelen kunnen we onze kinderen niet op dezelfde manier als vroeger op school afzetten. In Nederland organiseert men daarom kiss & bike zones, maar ook extra schoolstraten kunnen een oplossing bieden. Gemeenteraadslid Sara Matthieu vroeg of de stad de scholen hierbij extra zal ondersteunen.

“We zorgen ervoor dat leerlingen en ouders met een gerust hart opnieuw de fiets op kunnen.” - Sara Matthieu

Mobiliteitsexperts roepen op om kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets te brengen. Het risico bestaat immers dat sommigen het openbaar vervoer nu links zullen laten liggen. Uit angst voor besmetting kan het aantal mensen dat kiest voor hun ‘virusvrije autobubbel’ snel toenemen en dus ook de autodruk. Schepen Filip Watteeuw gaf aan dat de stad een grondige screening deed van alle schoolomgevingen om ervoor te zorgen dat alles veilig kan verlopen. In 45 scholen zal er straks ofwel een tijdelijke schoolstraat ingericht worden of op een andere manier extra ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. Bijvoorbeeld door parkeerplekken vrij te maken zodat schoolkinderen en hun ouders aan de schoolpoort voldoende afstand kunnen houden en kunnen afscheid nemen of wachten. Er worden ook een 300-tal extra fietsparkeerplaatsen voorzien.

De schepen nam ook de suggestie van Sara ter harte om hier vrijwilligers van ‘Gent Helpt ‘ in te zetten om ouders en schoolpersoneel te ontzien. Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld de weg afsluiten met de nodige signalisatie bij de start van de schooldag. Sara : “Ik ben blij dat veilig terug naar school fietsen en wandelen een prioriteit is voor de stad. Zo zorgen we ervoor dat leerlingen en ouders met een gerust hart opnieuw de fiets op kunnen.”