Veilig fietsen: nog veel werk

09 September 2021

Veilig fietsen: nog veel werk

Op zondag 29 augustus kwam een fietser zwaar ten val nadat hij uitgleed op natte tramsporen. De man overleed later in het ziekenhuis. Dit verschrikkelijke ongeval brak een leven en veroorzaakt ontzettend veel verdriet bij familie en vrienden van het slachtoffer.

Gent reageert geschokt op dit ongeval. Ook Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw is erg aangeslagen. “Elk ongeval komt heel hard aan. Veilige fietsinfrastructuur is essentieel maar de realisatie van infrastructuur gaat té traag. Procedures en versnipperde bevoegdheden vertragen veel, dat is erg frustrerend. Daar moeten alle beleidsniveaus samen aan werken.

"Dit ongeval schokt ons allemaal. We moeten en zullen ervoor zorgen dat fietsen veiliger wordt in onze stad." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Er is niet altijd plaats om trams en fietsers fysiek te scheiden en De Lijn moet ervoor zorgen dat het wegdek tussen en naast de sporen in orde is, maar de schepen legt ook een aantal verbeterpunten op tafel. Zo zal er worden gescreend op paaltjes en andere hindernissen bij tramsporen.

Meer signalisatie

Verder zal er meer signalisatie worden voorzien om fietsers te tonen waar ze veiliger kunnen fietsen (tussen de tramsporen) of oversteken (bijvoorbeeld nabij halte-uitstulpingen). En om ongevallen op en rond tramsporen te vermijden worden onder andere fietslessen georganiseerd. Zo leren fietsers op een veilige manier tramsporen kruisen (zo dwars mogelijk).

Op sommige plekken zijn er goeie alternatieven voor wie tramsporen wil vermijden. Zo is er voor de as Kortrijksepoortstraat-Nederkouter een veilig én mooi alternatief langs de Bijlokekaai.

Schepen Watteeuw: "Dit ongeval schokt ons allemaal. We moeten en zullen ervoor zorgen dat fietsen veiliger wordt in onze stad."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.