Van pendelfietsen naar kilometervergoeding

27 Oktober 2022

Van pendelfietsen naar kilometervergoeding

Stad Gent moet tientallen miljoenen euro’s besparen. Dat wordt gevoeld en er wordt over gesproken in onze stad. Een van de beslissingen die de voorbije week aandacht kreeg, is dat er geen gratis pendelfietsen meer ter beschikking gesteld zullen worden aan het stadspersoneel. Het stadsbestuur biedt het personeel een aantal alternatieven om hen aan te moedigen duurzaam naar het werk te blijven komen. 

Elke medewerker die met de fiets komt krijgt een kilometervergoeding en heeft een aantal opties: met een eigen fiets komen, de huidige pendelfiets overkopen of instappen in een huur- en onderhoudspakket.

Vervoersarmoede tegengaan

De fietsambassade biedt aan stadspersoneel een extra voordelig pakket aan. Zo steunen we de duurzame mobiliteit én de sociale economie. De kilometervergoeding compenseert voor het overgrote deel van de medewerkers de kost van een huur- en onderhoudscontract.

Voor Groen is het tegengaan van vervoersarmoede belangrijk. Schepen van Personeel Hafsa El-Bazioui is zich ervan bewust dat voor een deel van de medewerkers de fiets het enige vervoersmiddel is. Daarom werd een haalbaar alternatief uitgewerkt. Maar er zijn heel wat vragen.

FAQ Pendelfietsen 🚲   

Wat is het verschil tussen een pendelfiets en een kilometervergoeding?

De pendelfiets is een persoonlijke fiets die een werknemer kan gebruiken maar die eigendom is van Stad Gent en OCMW Gent. De pendelfietsen maakten deel uit van het Bedrijfsvervoerplan Woon-werkverkeer van Stad Gent. Dit wordt nu een uitdoofscenario.

Er is nu gekozen om enkel nog te werken met kilometervergoedingen voor wie met de fiets komt. Deze is vastgelegd op het wettelijk maximum.

 

Hoe hoog is de km vergoeding?

Stad Gent betaalt € 0,25/km. Dit is het wettelijke maximum en stijgt dus automatisch mee. Met deze fietsvergoeding kunnen personeelsleden het gebruik van de eigen fiets bekostigen of een fiets huren.

 

Waarom wordt het gratis aanbieden van pendelfietsen gestopt?

Stad Gent staat voor groter besparingsoefening. Het gratis aanbieden van pendelfietsen voor alle stadsmedewerkers was niet meer betaalbaar. We laten de ambitie om duurzame woonwerkverplaatsingen te promoten niet los. De kilometervergoeding kan dit opvangen. Iedereen kan voorlopig blijven rijden met de pendelfiets. Ook de voorziene planning van het regelmatig onderhoud bij het Fietsatelier is gegarandeerd tot minstens april 2023.

Tegen de zomer van 2023 zullen medewerkers de pendelfiets kunnen terugbrengen of overkopen. Medewerkers krijgen zelf de keuze.

 

 Staat afschaffen pendelfietsen niet haaks op 'iedereen met de fiets naar het werk'?

Neen, we blijven inzetten op duurzame woon-werkverplaatsingen. Te voet, het openbaar vervoer en/of met de fiets naar het werk komen wordt op verschillende manieren aangemoedigd. 

  • de fiscaal maximale kilometervergoeding,
  • optie om de huidige pendelfiets aan scherpe prijs over te kopen,
  • voordelig huur- en onderhoudscontract werd uitgewerkt met de Fietsambassade

 

Waar gaan de fietsen heen?

Vanaf april kunnen medewerkers hun pendelfiets overkopen (niet die van een collega). De fietsen die niet overgekocht worden, zullen gebruikt worden om de pool aan dienstfietsen en fietsen voor scholen uit te breiden. Bruikbare fietsen die dan overblijven, komen terecht op de Vavato-veilingsite, maar dat zullen er wellicht niet veel zijn.

 

Waarom wordt er niet ingezet op fietsleasing?

Wanneer je een fiets gaat leasen, dan huur je een fietspakket op lange termijn met optie tot overname. Vaak biedt de werkgever dit aan in het kader van flexibele verloning (gekend als ‘het cafetariaplan’). Stad Gent heeft dit ook onderzocht maar voorlopig niet weerhouden. Als grote organisatie hebben we alles in kaart gebracht. Bij fietsleasing wordt de leasekost rechtstreeks verrekend met het brutoloon van de gebruiker van de lease . Dit betekent dus dat er wordt ingeleverd op de vakantiedagen of eindejaarspremie. Dit is niet voor alle medewerkers interessant en dus hebben we beslist om iedereen gelijk te behandelen met de kilometervergoeding. 

Meer lezen? Op de website van Hafsa wordt de FAQ rond pendelfietsen verder uitgebreid. 

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.