Van Design Fest Gent naar het Klimaatfestival Gent aan Zee

05 Mei 2022

Van Design Fest Gent naar het Klimaatfestival Gent aan Zee

Klimaatschepen Tine Heyse was te gast op het Design Fest Gent tijdens een avond in het teken van biogebaseerde materialen. Wat hebben koffiegruis, Japanse duizendknoop, zeewier, rioolwater en schimmels gemeen? Zijn dit – letterlijk - de bouwstenen van de toekomst?

“Biogebaseerde oplossingen zijn broodnodig voor het klimaat, gunstig voor de biodiversiteit, gezond voor de mens én functioneel." - Tine Heyse, klimaatschepen

Koffiegruis, Japanse duizendknoop, zeewier, rioolwater en schimmels zijn niet alleen hernieuwbare grondstoffen, reststromen of nevenstromen maar eveneens de bouwstenen van onze toekomstige keukens, vloeren en isolatiematerialen. En als het van The Exploded View afhangt (zie foto) van onze ganse woning. Samen met GLIMPS.bio, Orineo en Knotfactory van Timelab maken ze de biogebaseerde economie tastbaar.

Klimaat, biodiversiteit en gezondheid

Tine: “Biogebaseerde oplossingen zijn broodnodig voor het klimaat, gunstig voor de biodiversiteit, gezond voor de mens én functioneel. Tenminste als we ook een aantal dingen kritisch bekijken: het mag niet ten koste gaan van landbouwareaal, geen single use biogebaseerde materialen en geen hernieuwbare grondstoffen van de andere kant van de wereld.”

Hoopvol

Tine: “Ook de opschaling stelt ons nog voor uitdagingen. Maar ik ben hoopvol. De knowhow en het enthousiasme zijn er. En vooral ook de wil om die kennis te delen en samen te werken. Onderling, maar ook met de industrie, met architecten en de bouwsector. En heel binnenkort ook met de Gentenaars.”

Gent aan Zee

Op Gent aan Zee kunnen Gentenaars kennismaken met 'Ready to Go', een mobiel meubel van ONBETAALBAAR vol duurzame schatten. Deze ecologische toolkit maakt je wegwijs in de circulaire wereld.

Het gratis klimaatfestival is er voor jong en minder jong, met workhops en meer dan 60 standen, culinaire verrassingen en is bovendien afvalarm. Laat je inspireren nu zondag 8 mei op de Bijlokesite! En breng je eigen bord en bestek mee.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.