Van 500 naar 3000 fietsers

04 Juli 2024

Van 500 naar 3000 fietsers

"Build it and they will come." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Op vrijdag 21 juni ging de Annie Vande Wielebrug over de Watersportbaan open. De vlakbij gelegen fietstelpaal van de provincie, op het Alice Béviairepad, ter hoogte van het dierenasiel, schoot meteen de hoogte in. Voor de opening van de  wandel- en fietsbrug werden er gemiddeld zo’n 500 fietsers geteld. Na de opening waren dat er meteen meer dan 3000. Een klassiek voorbeeld van ‘build it and they will come’ zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw.

Instant succes

Bij de bouw van de bouw van de brug, werd voorspeld dat er dagelijks zo’n 3000 voetgangers en fietsers gebruik zouden maken van de nieuwe brug. De telpaal staat niet op de brug, maar wel vlakbij ter hoogte van het dierenasiel, op het fietspad dat naar de brug leidt. Daar werden gemiddeld 500 fietsers geteld, met een maximum van net geen 1300.

De dag na de opening werden meteen meer dan 3000 fietsers geteld en dat niveau bleef de hele 1e week na de opening aangehouden.

"Het was echt een missing link voor iedereen die van het noorden en centrum van Gent richting Blaarmeersen of St-Pietersstation wil." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"Ik had niet verwacht dat de brug meteen zo’n impact zou hebben", zegt Filip, "het overtreft alle verwachtingen."

"Fietsers en wandelaars vonden meteen de weg naar de brug. Het is dan ook een stuk veiliger, comfortabeler én korter om van de ene naar de andere kant van de watersportbaan te gaan. Het was echt een missing link voor iedereen die van het noorden en centrum van Gent richting Blaarmeersen of St-Pietersstation wil."

Topinfrastructuur

Veilig, comfortabel én mooi. Wie de brug nog niet heeft gezien moet maar eens een kijkje gaan nemen. Met de fiets of te voet, voor beide is er plaats op de 7 meter brede brug. Door de grote openingen is er een prachtig zicht op de roeiers die onder de brug doorvaren of op een mooie zonsondergang.

"Het is absoluut een mooie brug", geeft Filip toe, "maar wat telt is dat je kwaliteit en veiligheid biedt aan actieve weggebruikers. Maak ruimte voor voetgangers en fietsers, biedt een veilige omgeving en ze komen er vanzelf op af.’" 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.