Uitgebreide premies voor Gentse ondernemers die investeren in energiebesparing

08 December 2022

Uitgebreide premies voor Gentse ondernemers die investeren in energiebesparing

Met een nieuw premiestelsel ondersteunt Gent ondernemers die maatregelen nemen om op lange termijn energie te besparen. Bedrijven die adviezen implementeren van een erkende energiedeskundige kunnen tot 10.000 euro terugkrijgen. Zo helpen we bedrijven hun klimaatimpact en energiefactuur te laten dalen. De maatregel past in een totaalaanbod voor advies en ondersteuning van bedrijven: van quick-scans voor energiebesparing tot langdurige investeringstrajecten in efficiëntie en hernieuwbare energie.

"Met ons aanbod van energiepremies en coaching willen we Gentse bedrijven ondersteunen om energiezuiniger te worden. Lagere energiefacturen en minder uitstoot. Dat is twee keer gewonnen", zegtTine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat.

"Met ons aanbod van energiepremies en coaching willen we Gentse bedrijven ondersteunen om energiezuiniger te worden. Lagere energiefacturen en minder uitstoot. Dat is twee keer gewonnen." - Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

Niet enkel ingrepen op suggestie van een energiedeskundige komen in aanmerking – al zijn dat wel de grootste investeringen, denk bijvoorbeeld aan het hergebruik van de warmte van de overs van een bakkerij.

Van dakisolatie tot vloerverwarming

De premie geldt ook voor investeringen in dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, vervanging ramen, warmtepomp of warmtepompboiler, wand- of vloerverwarming gekoppeld aan een laagtemperatuursysteem.

Het is een uitbreiding op het bestaande reglement ‘Energiepremies voor panden bestemd voor ondernemen’. Dat werd na grondige evaluatie bijgesteld.

"Positief dat we de veranderingen doorvoeren, gebaseerd op een evaluatie van het vorige reglement, behouden wat werkt en bijsturen wat minder werkt." -Jeroen Van Lysebettens, gemeenteraadslid

Zo komen nu meer investeringen in aanmerking voor de subsidie en zal er extra werk gemaakt worden van de promotie.

"Goed dat we blijven inzetten op het verduurzamen van de tertiaire sector. Daar valt nog heel wat CO2-winst te boeken. Ook positief dat we de veranderingen doorvoeren, gebaseerd op een evaluatie van het vorige reglement, behouden wat werkt en bijsturen wat minder werkt", zei raadslid Jeroen Van Lysebettens daarover op de gemeenteraadscommissie.

Meer info vind je hier.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.