Tot 6.000 euro subsidie bij verwijdering asbest

01 Juni 2023

Tot 6.000 euro subsidie bij verwijdering asbest

"De subsidie is een belangrijke stap om de huizen van Gentenaars veilig te maken." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

Net als in heel Vlaanderen bevatten 9 op de 10 Gentse woningen asbest. Deze gevaarlijke stof leidt al jaren tot dodelijke kankers. Daarom vroeg raadslid Sara Matthieu in de Gentse gemeenteraad aan bevoegd schepen Tine Heyse hoe we Gentenaars beter kunnen helpen bij het veilig verwijderen van deze kankerverwekkende stof. Op heel wat manieren zo blijkt, want Stad Gent biedt interessante subsidies.

Stad Gent springt financieel bij

Volgens raadslid Sara Matthieu is het erg belangrijk dat Gentenaars asbest professioneel laten verwijderen: "Asbest is levensgevaarlijk. Maar helaas brengt veilig verwijderen ook aanzienlijke kosten met zich mee."

Stad Gent springt daarom sinds 1 januari 2023 financieel bij voor het professioneel laten verwijderen van asbesthoudende leidingisolatie.

Gezondheid Gentenaars beschermen

Sara: "Leidingisolatie is een zachte asbesttoepassing en moet dus ten alle tijden door professionele asbestverwijderaars verwijderd worden. De subsidie is een belangrijke stap om de huizen van Gentenaars veilig te maken."

Sara vroeg aan Schepen van Milieu Tine Heyse hoeveel Gentenaren al een subsidie hebben aangevraagd. Dat blijken er niet veel te zijn.

"Asbest is levensgevaarlijk. Maar helaas brengt veilig verwijderen ook aanzienlijke kosten met zich mee." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

Tine Heyse: "In de eerste 2 maanden van dit jaar waren er 32 aanvragen, dat mogen er nog meer zijn. In een campagne wijzen we de Gentenaren op het gevaar van asbesthoudende leidingisolatie, want het kan erg makkelijk loskomen. Als Stad willen we alles op alles zetten om de gezondheid van Gentenaars te beschermen, daarom doen we beroep op een erkend asbestverwijderaar."

Wat betekent dit nu concreet?

Stad Gent biedt ondersteuning door tot de helft van de kosten te subsidiëren. Voor gezinswoningen bedraagt de maximale subsidie €4.000, terwijl dit voor appartementsgebouwen oploopt tot €6.000. Voordat het asbest wordt verwijderd, gebeurt er een onderzoek door een asbestdeskundige en ontvang je een offerte.

Hoe verloopt de toekenning van een subsidie? 

Wacht niet langer. Het aantal subsidies voor veilig verwijderen van asbest is beperkt, wees er dus snel bij.

Volg het werk van Sara 

Asbest verwijderen laat je best doen door een professional. Daarom werkt Sara Matthieu in het Europees Parlement aan de bescherming van werknemers tegen asbest: "De huidige renovatiegolf zorgt ervoor dat we onze oude huizen massaal gaan renoveren."

"Ik roep de Gentenaars op goed uit te kijken, asbest zit in tapijten, golfplaten, oude buizen en in onze daken. De professionele verwijdering kost heel wat centen, daarom werk ik aan meer ondersteuning voor het verwijderen ervan. Zo timmer ik verder aan een asbestvrij Europa."

Benieuwd naar de volgende stappen? Schrijf je dan in op Sara's nieuwsbrief via https://www.groen.be/sara-matthieu

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.