Toerisme in Gent blijft stijgen

05 September 2019

Toerisme in Gent blijft stijgen

Het was een hete zomer in Gent, ook op vlak van toerisme. Het Gravensteen en de Sint-Baafsabdij werden nooit eerder zo druk bezocht. "We weten dat het toerisme zal blijven stijgen", zegt schepen Bram Van Braeckevelt, "We moeten anticiperen op die groei, en die op een goede manier begeleiden. Gent moet Gent blijven en niet de zoveelste toeristenstad worden."

De cijfers

  • Het Gravensteen: de absolute uitschieter met 97.596 bezoekers, goed voor een stijging met 22,7 % in vergelijking met juli en augustus 2018. Het Gravensteen werd nooit eerder zo druk bezocht.
  • Sint-Baafskathedraal: 254.482 bezoekers (+15,4 %), ook een recordcijfer.
  • Lam Gods: 38.968 bezoekers (+16,8 %).
  • Sint-Niklaaskerk: 94.402 bezoekers (+4,9 %).
  • Visit Gent, het toeristisch infokantoor, kreeg 63.969 bezoekers over de vloer (+6,7 %).

Voor het Belfort zijn momenteel enkel de cijfers van juli beschikbaar. Daar telde men 13.530 bezoekers, 2,1 % meer dan in juli 2018.

Verwachte groei

"Dit verbaast niet. We verwachten trouwens dat die groei zich nog wel even doorzet. Daarom zal het stadsbestuur een proactief toerismebeleid voeren: we moeten anticiperen op die verdere groei, en die op een goede manier begeleiden. Gent moet Gent blijven, en niet de zoveelste toeristenstad worden." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Het toerisme stijgt wereldwijd. De groei in Gent past in die trend. Bovendien staat Gent ook steeds meer op de radar als citytrip-bestemming. Recente artikels in New York Times of Lonely Planet tonen dat aan. Gent heeft een goede reputatie opgebouwd als 'alternatieve, échte bestemming met een coole attitude', een beeld dat steeds herhaald wordt. En dat lokt toeristen. Ook de promotie rond het Van Eyck-jaar in 2020 zorgt nu al voor extra aandacht.