Toegankelijke Gentse Feesten

14 Juli 2022

Toegankelijke Gentse Feesten

De Gentse Feesten hebben van expertisecentrum Inter Vlaanderen het kwaliteitslabel als 'toegankelijk event' gekregen. "Ik ben daar zeer blij mee", zegt feestenburgemeester Bram Van Braeckevelt. "Want iedereen moet kunnen meegenieten van de Feesten." Dit jaar staan er ook tien 'integraal toegankelijke' activiteiten op het programma.  

Om de Gentse Feesten voor iedereen toegankelijk te maken, werkt de Stad Gent nauw samen met de pleinorganisatoren.

"Als kind van dove ouders kan ik ook persoonlijk getuigen hoe belangrijk het gevoel is dat je erbij mag horen." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Tijdens de opbouw én tijdens de Feesten zelf gaan toegankelijkheidsambtenaren en ervaringsdeskundigen meerdere keren op pad om daarna de pleinorganisatoren te adviseren. Elk jaar levert die rondgang nieuwe aanpassingen op.

Overal verlaagde togen

De verlaagde togen op alle pleinen en de rolstoelhellingen naar de pontons op Polé Polé zijn maar enkele voorbeelden.

Ook dit jaar staan er tien 'integraal toegankelijke' activiteiten op het programma.

"Toegankelijkheid zit in alle aspecten van een evenement: locatie, communicatie, signalisatie, dienstverlening, extra voorzieningen, enzovoort. Al die aspecten zijn belangrijk voor het behalen van het label." - Wendy Metten, directeur Inter Vlaanderen

Ze zijn rolstoeltoegankelijk, er is een audiobeschrijving of gebarentolk, een ringleiding voor doven of slechthorenden, een rustige plek voor assistentiehonden om op hun baasje te wachten enzovoort.

Het aanbod is bovendien nog gevarieerder dan vorige jaren: van wandelingen tot toneelvoorstellingen en concerten. De volledige lijst vind je hier.

Cruciale voor pleinorganisatoren en partners

"Iedereen verdient de kans om van onze Feesten mee te genieten. Als kind van dove ouders kan ik ook persoonlijk getuigen hoe belangrijk het gevoel is dat je erbij mag horen", aldus Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

De Stad Gent heeft veel samenwerkingen om de Feesten toegankelijk te houden. Niet alleen de pleinorganisatoren spelen een cruciale rol, maar ook partners zoals Inter Vlaanderen voor persoonlijke assistentie, Mobar voor rolstoelvervoer en sinds dit jaar ook fietstaxidienst TriVelo.

Kwaliteitsgarantie voor feestvierder

"Toegankelijkheid zit in alle aspecten van een evenement: locatie, communicatie, signalisatie, dienstverlening, extra voorzieningen, enzovoort. Al die aspecten zijn belangrijk voor het behalen van het label."

"Het is dan ook een waardering voor de inspanningen van de Stad Gent en een kwaliteitsgarantie voor iedere feestvierder", vertelt Wendy Metten, directeur Inter Vlaanderen.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.