Tine overlegt met Gentse dierenverenigingen

16 Maart 2023

Tine overlegt met Gentse dierenverenigingen

"Tegelijkertijd blijven we verder zoeken naar geschikte hondenlosloopweides." - Tine Heyse, schepen van Dierenwelzijn

Loslopende honden zorgen voor frustratie bij wandelaars en fietsers, zijn een bedreiging voor grondbroedende vogels en reekalfjes maar houden ook risico’s in voor de honden zelf. Er volgt dit jaar opnieuw een sensibiliseringscampagne gevolgd door een toezichtsactie.

Tine Heyse, schepen van Dierenwelzijn: "Hoewel de meeste honden aangelijnd zijn, zorgt een minderheid van loslopende honden voor heel wat klachten."

"Daarom plannen we een nieuwe campagne in, om te sensibiliseren maar daarna ook te verbaliseren. Tegelijkertijd blijven we verder zoeken naar geschikte hondenlosloopweides. Geen overbodige luxe als je weet dat Stad Gent meer dan 35.000 geregistreerde honden telt."

"We richten onze pijlen ook op hondenpoep, zwerfhonden en we bekijken hoe we hondeneigenaars kunnen stimuleren om van kleins af aan te investeren in een goede opvoeding van hun trouwe viervoeter. De hondenscholen zijn hierin een belangrijke partner."

Nieuw zwerfkattenbeleid

In Gent zijn er heel wat kattenvoed(st)ers actief die zich over zwerfkatten ontfermen. Ook heel wat dierenverenigingen en dierenartsen zijn betrokken bij het zwerfkattenbeleid. Maar ons zwerfkattenbeleid is aan een update toe.

"We richten onze pijlen ook op hondenpoep, zwerfhonden en stimuleren van goede opvoeding voor viervoeters." - Tine Heyse, schepen van Dierenwelzijn

We starten met een bevraging van alle betrokken actoren en rollen daarna een nieuw samenwerkingsmodel uit met afspraken over voederen, afvangen, steriliseren en castreren, kattenhotels …

We stellen alles in het werk om het aantal zwerfkatten te beperken maar evengoed om de aanwezig populaties gezond te houden zodat ze geen huiskatten besmetten.

Een goede thuis voor dieren

Jaarlijks worden er, vooral rond vakantieperiodes, veel huisdieren gedumpt. Maar er zijn ook mensen die door omstandigheden zoals ziekte (tijdelijk) niet meer voor hun dier kunnen zorgen. We willen Gentenaars hierover informeren en sensibiliseren, baasjes op hun verantwoordelijkheid wijzen maar ook de mogelijkheden in kaart brengen.

Uitbouwen van een infopunt

Om dit te doen is het van belang om alle informatie te ontsluiten, onder andere door alle informatie over dieren te verzamelen op een plaats op de stadswebsite.

Tine: "Maar we bekijken ook de optie om een brochure te verspreiden in lokale dienstencentra zodat we ook mensen bereiken die minder toegang hebben tot internet. Verschillende dierenverenigingen wezen ons gisteren op die noodzaak."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.