Tine en Filip fietsen 200 gerecycleerde fietsen in

30 Mei 2024

Tine en Filip fietsen 200 gerecycleerde fietsen in

"Een geüpcyclede fiets, da's dubbel goed voor het milieu."

De Fietsambassade verhuurt jaarlijks duizenden fietsen. Na een paar jaar zijn die echt wel op. Maar zomaar afdanken? Nee bedankt! In samenwerking met Mo-Cyclette worden ze gerecycled en geüpcycled. De eerste 200 fietsen zijn nu klaar om opnieuw te huur aan te bieden aan studenten en toeristen. Tine en Filip konden ze alvast uittesten.

Oud maar niet ‘out’

Jaarlijks huren ongeveer 8.000 studenten een fiets bij de Fietsambassade. Na jaren dienst zijn de fietsen op en worden ze uit de verhuur gehaald. Ze zijn versleten maar niet ‘out’.

Aan versleten fietsen zitten dikwijls nog veel goede stukken. Daarom sloeg De Fietsambassade de handen in elkaar met Mo-Cyclette om de fietsen een nieuwe toekomst te geven.

"Het gaat om comfortabele fietsen die weinig onderhoud vergen en waarvan gemiddeld 50 procent van het totaalgewicht uit hergebruikte grondstoffen bestaat." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"Mo-Cyclette levert momenteel de eerste 200 circulaire huurfietsen aan De Fietsambassade. Het gaat om comfortabele fietsen die weinig onderhoud vergen en waarvan gemiddeld 50 procent van het totaalgewicht uit hergebruikte grondstoffen bestaat. Een geüpcyclede fiets, da's dubbel goed voor het milieu", zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit.

Refurbished

Mo-Cyclette, een sociaal tewerkstellingsbedrijf uit Lokeren, haalt de fietsen uit elkaar, kijkt de stukken na en herstelt waar nodig. Vervolgens stellen ze uit gerecycleerde en uit nieuwe stukken een nieuwe fiets samen.

De Fietsambassade doet een laatste kwaliteitscheck en spuit ze opnieuw in de herkenbare groen lak. Daarna worden ze te huur aangeboden. Je herkent de geupcycelde fietsen aan het opschrift ‘Refurbished’. De eerste 200 worden nu door de Fietsambassade opgenomen in hun verhuur.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.