Tijdelijk jeugdhuis in Malem

07 Juli 2022

Tijdelijk jeugdhuis in Malem

Jeugdhuizen zijn ongelooflijk belangrijk. Een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en uitwisselen. In Malem was er een sterke nood aan. Er werden plannen gesmeed en in de zomer van 2023 starten de werken voor het nieuwe buurthuis. De buurt kon daar niet op wachten en pakte het op z’n Gents aan: ambitieus en eigenzinnig! Ze bouwden hun eigen jeugdhuis. Dat deden verschillende buurtorganisaties samen, met de ondersteuning van de Stad.

Allemalem

VZW Allemalem verzamelt die verschillende buurtorganisaties en stond in voor de bouw en beheer van het project. Het is een samenwerkingsverband tussen Futsal Besiktas, Studio Malem, de Circusplaneet, Vroem Vroem, VZW Jong en Averroes.

"Ruimte voor jeugd is ontzettend belangrijk. Jongeren moeten een veilige plek hebben om elkaar te ontmoeten, te hangen en te experimenteren." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd en Facilitair Management

Ze kregen ondersteuning van labland vzw. Het tijdelijke buurthuis aan de Normandiëlaan is een warm nest waarin iedereen welkom is, met aandacht voor de diversiteit in de buurt. Het bestaat uit een verwarmde unit (gebouwd door lab15), enkele containers en een grote overkapping. 

Van kunst tot voetbal en circus

Op deze plek kunnen de jongeren en alle andere buurtbewoners filmpjes maken, circusvoorstellingen ineen steken, voetbaltrainingen geven …

Het tijdelijke buurthuis kreeg de naam ’t Groot Plein en bestaat uit een gigantische tent en verwarmbare containers waarin de verschillende organisaties hun werking kunnen organiseren.

Concept verhuizen

“Ik vind het altijd een feest als mijn bevoegdheden samenkomen! Ruimte voor jeugd is ontzettend belangrijk. Jongeren moeten een veilige plek hebben om elkaar te ontmoeten, te hangen en te experimenteren."

"Alleen zo kunnen ze zich ten volle ontwikkelen en ontplooien. Het is ook nog eens een duurzame en efficiënte vorm van ruimtegebruik. Wanneer het nieuwe buurthuis af is, kan dit concept gewoon verhuizen naar een nieuwe buurt met een nood. Zalig toch?”, aldus Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd en Facilitair Management.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.