Tijdelijk afgescheiden fietspad Afrikalaan

27 Oktober 2022

Tijdelijk afgescheiden fietspad Afrikalaan

Schepen Filip Watteeuw eist noodmaatregelen om de Afrikalaan veiliger te maken voor fietsers. Door de langverwachte bouw van de Verapazbrug is de Koopvaardijlaan onderbroken, en dat is een ramp voor veel fietsers die daardoor een andere route zoeken. Raadslid Sara Matthieu stelde vast dat fietsen langs de Afrikalaan en langs Dok Noord niet veilig kan door het zwaar verkeer, de hoge snelheid van auto's en de grote hoeveelheid fietsers. Daarom vroeg Sara aan schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw hoe we fietsers tijdens de werken beter kunnen beschermen. 

Complete verrassing

De eis van het agentschap Wegen en Verkeer, wegbeheerder en bouwheer voor de Verapazbrug, om de as van de Koopvaardlijn te onderbreken kwam voor Filip als een complete verrassing: "In de voorbespreking van het project was altijd gezegd dat de doorgang voor fietsers en voetgangers mogelijk zou blijven."

"De impact is niet te onderschatten: een belangrijke fietsroute wordt versperd voor zeker anderhalf jaar." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"De impact is niet te onderschatten: een belangrijke fietsroute wordt versperd voor zeker anderhalf jaar. Dit hadden we niet verwacht."

Filip vraagt daarom aan AWV om de snelheid tijdens de werken van 50 kilometer per uur te verlagen naar 30 kilometer per uur, wat de veiligheid van fietsers flink verhoogt.

Een afgescheiden en voldoende breed fietspad moet fietsers maximaal comfort en veiligheid bieden. Ook de verlichting moet worden aangepakt en er moeten betere signalisatieborden komen. Dat moet de zichtbaarheid van fietsers en voetgangers flink verbeteren. 

Blijven strijden voor meer veiligheid

Raadslid Sara Matthieu zag het fietsverkeer in de Afrikalaan en de Australiëstraat enorm toenemen: "Door de doorgang volledig te blokkeren wordt een belangrijke fietsas tussen de Muide en het centrum versperd, en dat anderhalf jaar lang."

"Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer houdt onvoldoende rekening met Gent als echte fietsstad." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

"Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer houdt onvoldoende rekening met Gent als echte fietsstad. De omleiding van de werken loopt via de Bataviabrug, door de grote hoeveelheid fietsers willen wij daar verkeerslichten om de veiligheid en doorstroom te verbeteren. Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat hier voorlopig niet op in, maar wij zullen strijden voor meer veiligheid en betere maatregelen."

"De voorlopige aanpak die Filip heeft voorgesteld zal de veiligheid voor fietsers en voetgangers alvast verhogen."

Verantwoordelijkheid opnemen

Filip Watteeuw: "De Koopvaardijlaan is een belangrijke autoluwe fietsas. Als die echt onderbroken moet worden, dan moet de omleiding voor fietsers leesbaar, kwalitatief en veilig zijn voor fietsers en voetgangers van alle leeftijden. Ik reken er op dat AWV snel zijn verantwoordelijkheid opneemt naar de vele Gentenaars die hier dagelijks passeren."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? 
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.