Thuistaal op school? Natuurlijk!

26 September 2024

Thuistaal op school? Natuurlijk!

"We hebben jaren zoveel inspanningen geleverd voor een inclusief onderwijs rond meertaligheid in Gent. Dat al dit werk met één pennenstreek zou worden uitgeveegd, breekt mijn hart."

Meertaligheid is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ook niet uit Gent. Een derde van onze scholieren spreekt thuis een andere taal dan het Nederlands. Wij zetten thuistaal gericht in op school als troef. N-VA wil hier komaf mee maken. En dat slaat nergens op.

Kindjes in de hoek

Donderdag 26 september was het Dag van de Meertaligheid. Ook in Gent hoor je vele talen, zowel op straat als op de werkvloer en schoolbanken. Meertaligheid is gewoon niet meer weg te denken uit de samenleving. Ook niet uit het onderwijs. Een derde van de kinderen en jongeren in Gentse scholen spreekt thuis een andere taal dan het Nederlands. "Maar liefst 186 thuistalen in totaal", zegt Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

"Gaan we echt terug naar de tijd dat kindjes in de hoek worden gezet als ze op de speelplaats iets in hun eigen taal hebben gezegd?" - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

En dan krijg je het N-VA-programma te lezen: "De enige omgangstaal in de kinderopvang en scholen wordt Nederlands." Hoe raar. Alsof Nederlands niet sowieso de voertaal is in onze scholen en crèches. Maar de N-VA gaat nog een stap verder: ze willen de inzet van de thuistaal volledig verbieden, zowel in de klas als op de speelplaats.

"Gaan we echt terug naar de tijd dat kindjes in de hoek werden gezet als ze op de speelplaats iets in hun eigen taal hebben gezegd? Het druist in tegen alle wetenschappelijke bevindingen", zegt schepen van Onderwijs Evita Willaert.

Wetenschap zegt: thuistaal op school? Goede zaak!

Onderzoek toonde aan dat als je de thuistaal functioneel toelaat op school, kinderen zich gezien voelen: ze voelen zich zelfverzekerder, en leren dus ook beter. Ook bewezen: meertaligheid is net een troef als je er verstandig mee aan de slag gaat. De moedertaal gericht inzetten helpt kinderen om sneller en beter Nederlands en andere vakken te leren, als ze bijvoorbeeld even een taak aan elkaar mogen uitleggen in hun thuistaal.

"Goed Nederlands leren is zo belangrijk als we alle kinderen gelijke kansen willen geven. Maar dat moet op de meest efficiënte manier. Mét functioneel gebruik van de thuistaal." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

In Gent zetten we dus de thuistaal gericht in op school. Omdat dit beter is. Het Onderwijscentrum van de Stad Gent (OCG) speelt hierin al jaren een prominente rol. Het helpt schoolteams met hoe ze actief aan de slag kunnen met meertaligheid in de klas én hoe ze een brug kunnen slaan tussen de school-en thuiscontext – heel belangrijk voor een sterke taalontwikkeling.

OCG doet dit via aangepaste spelletjes, workshops en lessenpakketten, nascholing en begeleiding op maat. N-VA wil hier komaf mee maken en alle initiatieven rond thuistaal stopzetten. Puur ideologisch buikgevoel. 

Alle werk uitgeveegd?

"Ik hou mijn hart vast als N-VA meebestuurt in Gent, of nog eens de minister van Onderwijs levert. We hebben jaren zoveel inspanningen geleverd voor een inclusief onderwijs rond meertaligheid in Gent, waarin we alle kinderen eerlijke kansen willen bieden", zegt Evita.

"We hebben jaren zoveel inspanningen geleverd voor een inclusief onderwijs rond meertaligheid in Gent. Dat al dit werk met één pennenstreek zou worden uitgeveegd, breekt mijn hart." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

"Dat al dit werk met één pennenstreek zou worden uitgeveegd, breekt mijn hart. Ik hoop dus echt dat Gent progressief stemt op 13 oktober."

"Goed Nederlands leren is zo belangrijk als we alle kinderen gelijke kansen willen geven, dat weet iedereen", vult ze aan. "Maar dat moet op de meest efficiënte manier. Mét functioneel gebruik van de thuistaal."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.