Terug naar school

27 Augustus 2020

Terug naar school

Op 1 september gooien de scholen hun deuren terug open voor duizenden leerlingen.Volgende week dinsdag starten in Gent ongeveer 56.900 leerlingen, verspreid over 120 basisscholen en 60 secundaire scholen. In corona-tijden vraagt dat meer voorbereiding en afstemming, maar de schoolteams zijn meer dan gemotiveerd!

Eerste schoolweek start in code geel

Tijdens de eerste schoolweek worden alle kinderen in het basis- en het secundair onderwijs op school verwacht. Het zogenaamde pandemieniveau kreeg, van 1 tot en met 4 september, code geel. Het niveau, of kleur, is afhankelijk van de sterkte en verspreiding van de corona-pandemie. Voor elk niveau werd een scenario opgesteld dat de organisatie van het onderwijs regelt. Kinderen in het basisonderwijs en het 1e en 2e middelbaar kunnen in alle scenario’s naar school blijven gaan. Voor oudere leerlingen is er, vanaf code oranje, ook (deeltijds) afstandsonderwijs voorzien.

"Overal hoor ik opluchting bij de kinderen, dat ze terug naar school kunnen. Jullie hebben het al zo goed gedaan, volhouden nu!" - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Of code geel zal aangehouden blijven, hangt af van de evolutie van de pandemie in onze stad. Een Crisiscel Onderwijs houdt de situatie nauwlettend in de gaten en verstrekt de nodige adviezen. Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs: “Overal om me heen hoor en voel ik opluchting bij de kinderen, dat ze terug naar school kunnen gaan. Daarom roep ik iedereen, kinderen en jongeren, op om de afspraken te blijven naleven. Dat is de enige manier waarop we corona onder controle kunnen houden en de scholen kunnen open houden. Jullie hebben het al zo goed gedaan in Gent, volhouden nu!”

De Stad slaat de handen ineen met de scholen

De scholen en hun teams zijn volop bezig met de voorbereidingen voor een vlotte start. Daar komt heel wat bij kijken en de Stad probeert hier maximaal te ondersteunen. Er is onder andere praktische ondersteuning door het uitlenen van bijvoorbeeld nadars om de school te organiseren, maar er gebeuren ook aanpassingen aan de openbare ruimte om meer plaats te maken voor social distancing. Ook worden gemeenschapswachten en schoolspotters ingezet op locaties waar leerlingen vaak samenkomen voor of na school, bijvoorbeeld bij drukke haltes van het openbaar vervoer.