Tegels wippen met de buren
20 Januari 2022
Stoeptegels eruit, potgrond erin, en planten maar. Dat is in het kort het recept voor een geslaagde geveltuin. Gent telt er inmiddels al meer dan 4000 en daar moeten er de komende twee jaar nog heel wat bij. Met ‘Planten met Buren’ en een nieuwe overeenkomst met de Geveltuinbrigade zal Gent zorgen voor meer bloemen en planten op straat.
Planten met Buren
Bij ‘Planten met Buren’ draait alles rond een plantdag met buurtbewoners. Daarbij krijgen de bewoners ondersteuning van de stad om tegels te wippen om geveltuintjes aan te leggen of voortuinen te ontharden.
“Planten met Buren is een klimaatactie die mensen verbindt. Buren die samen de straat mooier en gezonder maken: dat werkt aanstekelijk.” - Tine Heyse, klimaatschepen
Het idee voor Planten met Buren kwam uit succesvolle, collectieve, onthardingsacties in de Désiré Toeffaertstraat, de Henri Mortierstraat, de Pieter Colpaertsteeg en de Heirniswijk. Daar verfraaiden buurtbewoners niet enkel hun eigen straat, de acties zorgden ook voor een sterke band tussen de buren. Doel is om de komende jaren 20 straten aan te pakken.
Klimaatschepen Tine Heyse: “Planten met Buren is een klimaatactie die mensen verbindt. Buren die samen de straat mooier en gezonder maken: dat werkt aanstekelijk.”
De Geveltuinbrigade
De Geveltuinbrigade is voor wie het liever wat gemakkelijker heeft. Burgers uit straten met weinig groen, kunnen een aanvraag doen voor een gratis geveltuin. De vrijwilligers van Gents Milieufront en Refu Interim doen de rest.
“Alle geveltuintjes samen hebben een groot effect. Ze zorgen voor verkoeling en houden regenwater vast. En ze maken onze straten zoveel gezelliger.” - Bert Misplon, gemeenteraadslid
De afgelopen jaren werden al zo’n 1.300 geveltuinen aangelegd door de Geveltuinbrigade. Met deze overeenkomst moeten er daar nog eens 1.000 bij. Momenteel staan er nog 500 mensen op de wachtlijst voor een geveltuin. Die zullen eerst bediend worden. De aanvragen voor 2023 zijn nog niet open.
Gemeenteraadslid Bert Misplon: “Alle geveltuintjes samen hebben een groot effect. Ze zorgen voor verkoeling en houden regenwater vast. En ze maken onze straten zoveel gezelliger.”
Naar de gemeenteraad
De plannen voor ‘Planten met Buren’ en de Geveltuinbrigade werden besproken op de Commissie Milieu, Natuur en Personeel van de Gentse gemeenteraad van 18 januari 2022. De week van 24 januari 2022 beslist de voltallige gemeenteraad over het voorstel. De middelen voor deze projecten uit het Vlaams Lokaal Klimaat- en Energiepact.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.