Summerschool is cool

26 Augustus 2021

Summerschool is cool

Deze zomer nemen 465, vooral anderstalige, kinderen en jongeren deel aan de zomerscholen. Het doel van deze zomerscholen is het tegengaan van de zomerterugval op een leerrijke, leuke en speelse wijze.

De kinderen gingen langs op het stadhuis, de Ghelamco Arena, het STAM en de Kinderuniversiteit op het Technologiepark van UGent. Ze kwamen meer te weten over overstromingen en aardbevingen, berekenden de oppervlakte van een voetbalveld en leerden hoe je een dobbelsteen moet solderen.

“Het is een goede zaak dat dit zomeraanbod er ook is in Gent. Ik wil iedereen die meewerkte hartelijk danken voor dit prachtige engagement." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Door te prikkelen en te enthousiasmeren kwamen rekenen, taal en wetenschap aan bod. De kinderen leerden onbewust en spelenderwijs. 

Leerachterstand tegengaan

Heel wat leerlingen kampen met een leerachterstand. Twee maanden zomervakantie dreigen die achterstand te vergroten, zeker bij kinderen in een kwetsbare situatie. 

Met de zomerscholen krijgen deze leerlingen een extra duwtje in de rug en verschijnen ze sterker aan de start van het nieuwe schooljaar. 

Verschillende partners

De inrichters zijn, naast het Onderwijscentrum Gent, zowel grote (Odisee en UGent) als kleine organisaties. De ene breed vormend, de andere met een meer klassikaal remediërend aanbod. Daarnaast werd er ook een stille leerplek voorzien voor jongeren met een herexamen of een vakantietaak. Voor ieder wat wils dus.

"We ondersteunen graag initiatieven die extra gelijke-onderwijskansen realiseren. Maar het is duidelijk dat het tijd en middelen vraagt om dit op te bouwen." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere: “Het is een goede zaak dat dit zomeraanbod er ook is in Gent. Ik wil iedereen die meewerkte hartelijk danken voor dit prachtige engagement."

Ook tijdens schooljaar inzetten

"We ondersteunen graag initiatieven die extra gelijke-onderwijskansen realiseren. Maar het is duidelijk dat het tijd en middelen vraagt om dit op te bouwen. En de zomerscholen bereiken ook niet iedereen die het kan gebruiken."

"De school blijft de plek waar je het meeste leerlingen bereikt! Ik hoop dat de minister ook tijdens het schooljaar bijkomend inzet op gelijke kansen.”

Brede School zomertaalkampjes

Naast het aanbod van de zomerscholen organiseert het Onderwijscentrum ook nog taalkampen met Roeland vzw. Daar ligt de focus op het Nederlands. Ook hier gebeurt dit op een ontspannende wijze en focust men vooral op oefenkansen voor de kinderen. Dit jaar waren er 340 plaatsen voorzien, die allemaal werden ingevuld. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.