Succesvolle shift van budgetkoop naar budgethuur

07 September 2023

Succesvolle shift van budgetkoop naar budgethuur

"Budgethuurwoningen maken huren ook betaalbaar voor mensen met een beperkt inkomen." - Tine Heyse, schepen van Wonen  

Na een eerdere bouw van 25 budgethuurwoningen in Meulestede, koopt het stadsontwikkelingsbedrijf sogent nu ook voor het eerst zelf 15 woningen aan om ze te verhuren als budgetwoningen aan de Nieuwe Dokken. In projecten van de Groep Gent ontwikkelden we al langer zogenaamde budgetkoopwoningen om het betaalbaar woningaanbod te verhogen voor lagere en modale inkomensgroepen. Met de shift van budgetkoopwoningen naar budgethuurwoningen realiseren we meer aanbod op de huurmarkt voor mensen die het niet redden op de private huurmarkt. 

Met ons woonbeleid zetten we met prioriteit in op die inkomensgroepen die het financieel niet redden op de Gentse private woonmarkt. Voor de 20% laagste inkomens doen we dat via sociale huurwoningen.

Voor de 20% lage middeninkomens voorzien we budgethuurwoningen als duurzame woonoplossing. Op deze manier investeren we in aanboduitbreiding van de huurmarkt gericht op de 40% laagste inkomens.

"De shift van budgetkoop naar budgethuur is één van de beleidskeuzes waarmee we een sociaal woonbeleid in Gent waarmaken." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Tine Heyse, schepen van Wonen: "De shift van budgetkoop naar budgethuur is één van de beleidskeuzes waarmee we een sociaal woonbeleid in Gent waarmaken."

"Budgethuurwoningen maken huren ook betaalbaar voor mensen met een beperkt inkomen, maar die niet in aanmerking komen voor een klassieke sociale huurwoning."

Te veel en toch te weinig verdienen

Sogent koopt nu voor het eerst zelf woningen aan om ze vervolgens te verhuren als budgethuurwoning. Het gaat hierbij om 15 budgetwoningen die oorspronkelijk voor verkoop bedoeld waren in het project Bolders Beluik.

Door de shift van budgetkoop naar budgethuur zullen de woningen via huuringent onder de marktprijs verhuurd worden.

De doelgroep zijn mensen die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om comfortabel te huren op de private huurmarkt.

Havenloods DOK vzw

In De Nieuwe Dokken komen in totaal 400 woningen van allerlei groottes en prijsklassen, waaronder in totaal 80 budgetwoningen.

Er zijn al 40 budgetkoopwoningen afgewerkt in de gebouwen Dek, Faar en Pergola. De overige 40 budgetwoningen worden nu gerealiseerd in de gebouwen Tournesol en Bolders Beluik. Die komen op het zuidveld waar DOK vzw jarenlang een tijdelijke invulling had onder de oude havenloods.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.