Vuilniszakken binnenkort ook per stuk te koop

30 September 2021

Vuilniszakken binnenkort ook per stuk te koop

Niet iedereen kan een rol van 10 vuilniszakken in één keer betalen. Die drempel halen we nu weg. Zo kan iedereen het afval correct aanbieden. Dat besliste de gemeenteraad na een voorstel vanuit de oppositie. Logisch om te volgen, een goed idee is een goed idee. Ook de sociale tegemoetkoming blijft bestaan. 

De principes om afval te vermijden en wat rest zo goed mogelijk te sorteren zijn belangrijk. Vandaar de goedkopere tarieven voor recycleerbare of composteerbare fracties.

Afval kost geld. Denk aan verpakkingsmateriaal: dat wordt geproduceerd, vervoerd, verkocht, weggegooid, opgehaald en verwerkt. De impact van die hele keten op onze planeet en op ons leefmilieu is groot. Daarom is het belangrijk om in de eerste plaats zo weinig mogelijk afval te produceren en te kopen. 

Met de aankoop van je vuilniszak, betaal je mee een deel van de kost voor het inzamelen en verwerken van dat afval. Hoe minder afval, hoe minder je betaalt. 

 

Stukverkoop 

Voor mensen die het financieel minder breed hebben, bestaat al een sociale tegemoetkoming in de afvalkosten. Dat neemt een financiële drempel weg, en zorgt er mee voor dat iedereen z'n afval correct kan aanbieden.

Tijdens de gemeenteraad van september bevestigde schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt dat IVAGO binnenkort zal starten met de verkoop van vuilniszakken per stuk. Lees zijn integrale antwoord hier. https://www.bramvanbraeckevelt.be/vuilniszakken_binnenkort_per_stuk_verkocht

"Deze drempel stond al op onze radar en we willen hier graag mee aan de slag." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

"De verkoop van huisvuilzakken per rol kan inderdaad een onnodige financiële drempel zijn. Meteen een hele rol moeten kopen in plaats van één of enkele zakken kan voor sommigen een grote kost zijn." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

 

Start in Proeftuinstraat en IVAGO-mobiel

In eerste instantie worden de zakken per stuk verkocht aan het IVAGO-onthaal in de proeftuinstraat en in de IVAGO-mobiel die de verschillende wijken en markten aandoet. Er wordt bekeken hoe deze dienstverlening ook via de stadskanalen kan worden aangeboden. 

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.