Student in Gent, 't is begonnen, goede reis

29 September 2022

Student in Gent, 't is begonnen, goede reis

Deze week startte het academiejaar in Gent. Iedereen die in Gent woont of werkt, merkt dat. Het is een gezellige drukte met tienduizenden nieuwe (tijdelijke) inwoners. De 85000 studenten vormen mee het DNA van Gent. Via Student in Gent ondersteunen en communiceren we met de studenten 

Deel van Gent  

Het unieke aan studenten in Gent is dat ze niet in een aparte leefwereld vertoeven: studenten zitten op kot en volgen les verspreid over Gent. Het is soms zoeken naar een goede vorm van samenleven met Gentenaars want de belangen kunnen verschillen.

"We omarmen de studenten en doen ook een oproep aan de studenten: Geniet van jullie reis, denk ook aan de Gentenaars want die zorgen ook voor jullie." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd

Maar er zijn vooral veel voordelen. Veel studenten engageren zich in jeugdbewegingen en andere verenigingen. Zo bestaat de studentenvereniging Parkwacht die ons Citadelpark af en toe mee helpen opkuisen.

Het vaccinatiecentrum in Gent kon rekenen op heel wat studenten als vrijwilliger. Maar ook Gentenaars werken samen met studenten, er zijn er die bv. babysitten op de kinderen van hun buren of actief meewerken aan buurtfeesten.

De studenten zorgen voor veel leven en sfeer in de stad. Veel studenten blijven ook plakken na hun studies en worden zo Gentenaar. Ze maken dus mee de stad.

"We omarmen de studenten en doen ook een oproep aan de studenten: Geniet van jullie reis, denk ook aan de Gentenaars want die zorgen ook voor jullie."

"En volg StudentinGent op socials voor alle info, ondersteuning en meer!", aldus Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd.

Schepen van Jeugd en studenten 

Studenten zijn een heterogene groep die vaak niet gedomicilieerd zijn in Gent. Het is niet altijd eenvoudig om een rechtstreekse communicatie op te zetten. Via Student In Gent helpen we studenten op weg, of het nu op weg naar een kot is, naar verenigingen of op weg naar zorgen voor hun welzijn. 

Deze week verwelkomden we de nieuwe studenten met een ludieke actie aan Gent-Sint-Pieters. We willen tonen dat Gent zorgt voor haar studenten en vragen ook om mee te zorgen voor Gent.

Student van het jaar

We verkiezen ook elk jaar een Student van het Jaar, waaruit telkens laureaten komen die een bijzondere bijdrage leveren aan onze stad. Zo werd Jarne Ghijsels vorig jaar ‘Student van het jaar’. 

Hij zet zich in voor medestudenten hun mentaal welbevinden en richtte mee chatlijn Epione op, dat een laagdrempelig hulpmiddel moet bieden voor studenten die niet goed in hun vel zitten. 

Jaarlijks is er ook de grote Student Kick Off en dan is het academiejaar echt begonnen. We wensen alle studenten veel veel studiegenot, leute en succes! 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.