Structurele woonoplossingen voor daklozen

13 Februari 2020

Structurele woonoplossingen voor daklozen

Op dinsdag 11 en woensdag 12 februari kwam een 25-koppige delegatie uit verschillende Europese steden naar Gent in het kader van het Europese project ROOF. Het thema? Het beëindigen van dakloosheid. Samen met Gentse stakeholders bogen ze zich over een huisvestingsgerichte aanpak van dakloosheid in onze stad.

Gent investeerde de voorbije jaren veel in de aanpak van dakloosheid. Samen met de schepen van Welzijn zetten we in op een combinatie van preventie, opvang, tijdelijke én duurzame huisvestingsoplossingen. Toch zijn er nog altijd mensen langdurig dakloos in Gent: een 500-tal langdurige daklozen worden begeleid en jaarlijks zijn er een 1.400 unieke gebruikers van de nachtopvang daklozen.

"In Gent willen we voluit gaan voor een aanpak van structurele dakloosheid. Dit ‘managen’ van dakloosheid willen we ombuigen naar het effectieve beëindigen van dakloosheid. We doen dit door verder te investeren in structurele woonoplossingen voor daklozen." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Finland is hierbij zeer inspirerend voor de aanpak van structurele dakloosheid. Zij passen hierbij het Housing First principe toe. Dat betekent dat de dakloze meteen in een huurwoning wordt ondergebracht, met alle huurdersverplichtingen die daarbij horen.

Tine Heyse: "Gent heeft elk jaar 59 bijkomende Housing First-woningen via een versnelde toewijs naar sociale huisvesting. Ook via het Sociaal Verhuurkantoor wijzen we jaarlijks een 50-tal woningen toe aan daklozen. De komende jaren willen we het systeem van Housing First op verschillende manieren uitbreiden."