Straathoekwerkers in Gent: warmte en hulp tijdens koude winternachten

09 Januari 2025

Straathoekwerkers in Gent: warmte en hulp tijdens koude winternachten

"Niemand mag aan zijn lot worden overgelaten." - Evita Willaert

Tijdens ijskoude nachten gaan Gentse straathoekwerkers de straat op om buitenslapers te helpen met warme dranken, slaapzakken en praktische ondersteuning. Ze bieden niet alleen materiële hulp, maar ook een menselijk contact dat een groot verschil maakt. Met gerichte nachtpatrouilles en veilige lockers zorgt Stad Gent voor warmte en hoop in barre omstandigheden.

Straathoekwerkers in Gent: warmte en hulp tijdens koude winternachten 

Wanneer de temperaturen dalen tot onder het vriespunt, wordt het leven op straat nog moeilijker en gevaarlijker. In Gent staan de straathoekwerkers paraat met hun vorstpatrouilles, die worden opgestart zodra de kou toeslaat. Deze rondes komen bovenop de reguliere nachtpatrouilles die het hele jaar door plaatsvinden.

"Onze straathoekwerkers zorgen ervoor dat dakloze mensen niet vergeten worden, zelfs niet tijdens de koudste." - Evita Willaert, schepen van Outreachend Werk

Elke vriesnacht trekken de straathoekwerkers de straat op, uitgerust met slaapzakken, warme dranken en een luisterend oor. Hun aanwezigheid biedt niet alleen praktische hulp aan buitenslapers, maar brengt ook een gevoel van menselijkheid in een vaak kille en harde wereld. 

"Niemand mag aan zijn lot worden overgelaten", zegt Evita Willaert, schepen van Outreachend Werk. "Onze straathoekwerkers zorgen ervoor dat dakloze mensen niet vergeten worden, zelfs niet tijdens de koudste nachten."

Gerichte en menselijke aanpak 

De aanpak is gericht en doordacht. Overdag verzamelen de straathoekwerkers van de dienst Outreachend Werk informatie over plekken waar mensen mogelijk buiten slapen. Denk aan stations, wassalons, parken en verlaten gebouwen. Deze locaties worden zorgvuldig in kaart gebracht en de lijst wordt frequent bijgewerkt, zodat de meest dringende situaties aangepakt kunnen worden. 

’s Nachts gaan de teams in duo’s de straat op. Gewapend met een bakfiets vol slaapzakken, thee, mutsen en andere essentiële spullen, doorkruisen ze zowel de binnenstad als de 19e-eeuwse gordel.

"Een extra slaapzak, een warme drank of een vriendelijk woord kan het verschil maken." - Evita Willaert, schepen van Outreachend Werk

Tijdens vriesnachten wordt extra nadruk gelegd op het aanklampend werken: soms worden buitenslapers gewekt, mensen die wakker zijn worden aangesproken. Hun situatie wordt geëvalueerd en waar nodig wordt directe hulp geboden, zoals het uitdelen van een warme drank, een droge slaapzak of het inschakelen van medische bijstand. 

"Een extra slaapzak, een warme drank of een vriendelijk woord kan het verschil maken", zegt Willaert. "Het is een klein gebaar, maar het brengt niet alleen fysieke hulp, het geeft ook het gevoel dat ze er niet alleen voor staan." 

Straathoekwerkers gaan echter verder dan alleen praktische hulp. Ze proberen ook vertrouwen op te bouwen en mogelijkheden naar een betere toekomst bespreekbaar te maken. Voor wie dat wil, wordt toegang tot nachtopvang bevraagd. Voor anderen kan simpelweg een luisterend oor al een wereld van verschil maken of wordt er een afspraak gemaakt voor een gesprek tijdens de werkuren, met andere zorgverstrekkers.

Samenwerking en betrokkenheid 

De nachtpatrouilles worden niet alleen uitgevoerd door straathoekwerkers. Ook andere stadsdiensten, zoals buurtstewards en jeugdstraathoekwerkers, sluiten zich regelmatig aan. Deze samenwerkingen versterken het team en vergroten de expertise, waardoor de hulpverlening nóg beter wordt afgestemd op de noden van de dakloze mensen. 

"Het contact dat straathoekwerkers maken is vaak een eerste stap richting verdere hulp en verandering." - Evita Willaert, schepen van Outreachend Werk

"Het contact dat straathoekwerkers maken, zelfs al is het maar een korte babbel, kan vertrouwen opbouwen", zegt Willaert. "Het is vaak een eerste stap richting verdere hulp en verandering."

Niet alleen straathoekwerkers kunnen het verschil maken. Ook burgers kunnen bijdragen. "Wees niet bang om iemand op straat aan te spreken", moedigt Willaert aan.

"Een vriendelijk woord of een simpel gebaar kan veel betekenen. Het is belangrijk om mensen in hun waardigheid te laten en betrokkenheid te tonen.” 

Een unieke aanpak 

Gent is de enige Vlaamse stad die deze nacht- en vorstpatrouilles structureel organiseert. Het werk van de straathoekwerkers is niet alleen praktisch, maar ook van grote emotionele waarde. 

"Mijn bewondering voor de straathoekwerkers is enorm", besluit Willaert. "Ze maken het harde leven op straat een beetje draaglijker. Hun werk redt levens en biedt hoop aan de meest kwetsbaren in onze stad."

Veiligheid en stabiliteit dankzij lockers 

Naast de patrouilles voorziet Stad Gent ook lockers voor dak- en thuisloze mensen. Deze kluisjes bieden hen een veilige plek om hun persoonlijke bezittingen, zoals kleding, slaapzakken en belangrijke documenten, op te bergen.

Dit lijkt misschien een detail, maar het maakt een groot verschil. Momenteel staan er 92 lockers op 7 locaties in de stad. Deze winter zijn er acht bijgekomen bij de fietsenstalling achter het station van Gent-Sint-Pieters. 

"Slaapzak en kledij veilig en drooghouden kan heel wat gezondheidsproblemen, kosten en ongemakken besparen." - Evita Willaert, schepen van Outreachend Werk

"Slaapzak en kledij veilig en drooghouden kan heel wat gezondheidsproblemen, kosten en ongemakken besparen", legt Willaert uit.

"Ook het verlies of de diefstal van documenten is een groot probleem. Zonder identiteitsbewijs of andere belangrijke papieren wordt het veel moeilijker om stappen richting stabiliteit te zetten."

De lockers zijn niet zomaar een praktisch gegeven. Voor de straathoekwerkers zijn ze ook vindplaatsen voor dak- en thuislozen. Zo kunnen zij in de eerste plaats een luisterend oor bieden en wat warmte toevoegen aan de moeilijke situaties van deze mensen.  

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.