Steunpakket voor culturele sector dankzij Groen

16 Juli 2020

Steunpakket voor culturele sector dankzij Groen

Na vier maanden hard werk is federaal parlementslid én Gents gemeenteraadslid Evita Willaert er samen met haar collega’s in geslaagd om steunmaatregelen te laten goedkeuren voor de artiesten en technici uit de culturele sector.

De afgelopen maanden kwamen zowel het Vlaamse als federale parlement af met tal van maatregelen om werknemers, zelfstandigen en bedrijven te ondersteunen in deze zware corona-tijden. Maar de mensen uit de kunstensector vielen hierbij vaak uit de boot. Zij ontvingen geen enkele steun omdat ze meestal met kortdurende interimcontracten werken.

Evita trok als federaal parlementslid aan de alarmbel om ook voor de culturele sector een opvangnet te voorzien. Het kostte haar vier maanden hard parlementair werk maar ze is er, ondanks vertragingsmanoeuvres, in geslaagd om dit steunpakket te laten goedkeuren.

Concreet: wie in 2019 tien prestaties of twintig gepresteerde werkdagen in de cultuursector kan aantonen, heeft recht op een werkloosheidsuitkering. Die vermindert niet als er inkomsten zijn uit auteursrechten of naburige rechten. Deze maatregelen gelden tot het einde van dit jaar.

Bekijk hier de bevlogen tussenkomst van Evita in de Kamer. Ook in Brussel laten onze Gentse Groenen hun stem horen!