Steeds meer vrijwilligers voor een proper Gent

25 Maart 2021

Steeds meer vrijwilligers voor een proper Gent

De corona-editie van de Gentsche Gruute Kuis was een succes, met meer dan duizend  deelnemers. Dat bevestigde schepen Van Braeckevelt aan raadslid Bert Misplon, die om een evaluatie vroeg. Bram gaf ook nog mee dat het aantal Propere Pierkes sinds eind 2019 meer dan verdubbeld is. "Steeds meer mensen helpen mee voor een Proper Gent, en dat is heel fijn", weet Bram.  Lees hieronder integrale antwoord hier:

Geachte raadslid Misplon,

Beste Bert,

Ik ben blij dat afgelopen zondag opnieuw de Gentsche Gruute Kuis kon doorgaan. Vorig jaar hebben we deze moeten annuleren wegens de coronacrisis. Voor deze editie had IVAGO een corona-proof concept uitgedacht ‘veilig met vier’.

"Hoewel ik nog liever zou hebben dat er niets op te ruimen valt voor onze Propere Pierkes, ben ik wel blij dat er zoveel geëngageerde bewoners begaan zijn en meewerken aan een propere stad." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

Ik zag veel mensen de handschoenen aantrekken om hun buurt proper te maken. In 2019 waren er 127 groepen ingeschreven, waarbij het aantal deelnemers op 3.000 werd geschat. Dit jaar zijn grote groepen uiteraard niet mogelijk, waardoor de 167 inschrijvingen ongeveer 1.000 deelnemers betekenen. Het is logisch dat het aantal deelnemers dit jaar lager ligt wegens corona, maar toch mogen we terecht spreken van een groot succes!

Dubbel zoveel Propere Pierkes

Vele Propere Pierkes namen gisteren ook deel. Eind 2019 registreerde IVAGO 397 Propere Pierkes. Eind 2020 zijn deze aangegroeid tot 653 Propere Pierkes. Midden maart 2021 waren er ruim 900 Propere Pierkes. Een spectaculaire toename.

De informatie over Propere Pierkes is te vinden op de website van IVAGO, waarbij ook meteen een aanvraag kan gedaan worden. Ook in de IVAGO-wijzer wordt hier regelmatig naar verwezen. En onze huidige Propere Pierkes zien opruimen is uiteraard inspirerend, waarbij ze andere mensen doorverwijzen naar IVAGO om ook de handen uit te mouwen te kunnen steken.

Blinde vlekken in kaart

IVAGO is nu bezig met de werking intern te optimaliseren, door bijvoorbeeld de ophaalplekken voor de bijeengeraapte zakken goed in kaart te hebben. Vervolgens zal gekeken worden waar er blinde vlekken zijn in de werking en waar eventueel extra inspanningen kunnen gebeuren. Op het eerste zicht lijkt het dat er in het centrum van Gent, in Mariakerke en in Wondelgem minder Propere Pierkes zijn.

Hoewel ik nog liever zou hebben dat er niets op te ruimen valt voor onze Propere Pierkes, ben ik wel blij dat er zoveel geëngageerde bewoners begaan zijn en meewerken aan een propere stad. Zij geven ook het signaal dat afval op de grond gooien niet hoort. Hopelijk kunnen we binnenkort ook ons duizendste Propere Pierke verwelkomen!

Bram Van Braeckvelt
Schepen van Openbare Netheid

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.