Statiegeld op ingeleverde sigarettenpeuken?

25 April 2019

Statiegeld op ingeleverde sigarettenpeuken?

Schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt haalde gisteren het nieuws met een opmerkelijk voorstel: statiegeld op ingeleverde sigarettenpeuken. “Te veel peuken worden weggegooid”, aldus Bram. “De verzamelingen zijn indrukwekkend en eigenlijk ronduit beschamend.”

Stad Gent doet al veel in de strijd tegen de peukenplaag, maar het probleem is hardnekkig. Via statiegeld worden mensen aangemoedigd om hun peuken niet langer achteloos op straat te gooien.

Bram hoopt op een structurele aanpak, minstens op Vlaamse niveau – maar dat wordt niet evident. Het statiegeld op blik en PET-flessen lag op vraag van toenmalig minister Joke Schauvliege (CD&V) even op de Vlaamse regeringstafel, maar coalitiepartners N-VA en Open VLD verzetten zich ertegen.

Bram zal op korte termijn het gesprek hierover voeren met de tabaksproducenten. Willen we het probleem van de peuken aan de wortel aanpakken, zal ook de tabaksindustrie volgens het principe “de vervuiler betaalt” haar verantwoordelijkheid moeten opnemen..

Bekijk het fragment uit VTM Nieuws van 19u hier: https://nieuws.vtm.be/binnenland/gentse-schepen-wil-statiegeld-op-sigarettenpeuken