Stap vooruit in fairtrade-beleid: nu ook ICT en natuursteen
22 April 2020
De Stad Gent blijft inzetten op een solidair internationaal beleid. Naast eerlijk textiel wordt nu ook de aankoop van eerlijke ICT en natuursteen een speerpunt. Verder komt er een fairtradelabel voor evenementen en zal de Stad haar internationale contacten door een mensenrechtencommissie onder de loep laten nemen.
Eerlijke evenementen
Gent heeft een sterke reputatie als fairtradegemeente en wil dat zo houden. Eerlijke handel blijft ook deze legislatuur een speerpunt. De Stad Gent heeft al een sterk aankoopbeleid als het gaat om eerlijk textiel en eerlijke voeding, maar kijkt nu ook naar ICT en natuursteen. Partners zoals Fair ICT Flanders en TruStone zullen de Stad helpen die doelstelling te bereiken. De Stad Gent zal de vraag naar eerlijke producten ook blijven stimuleren, niet alleen via gerichte communicatie, maar ook via evenementen zoals het Fair Fashion Fest. De lancering van een label voor fairtrade-evenementen zit ook in de pijplijn.
"Dankzij onze inspanningen – samen met heel wat partners – rond eerlijk textiel zijn we Europees koploper eerlijke handel. Maar deze titel is geen eindpunt. We blijven verder werken rond voeding en textiel, maar kijken ook richting ICT en natuursteen. We willen ook een label voor eerlijke evenementen lanceren." - Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat, Wonen en Noord-Zuid
Mensenrechtencommissie
Het respecteren van mensenrechten is niet alleen de rode draad bij het aankoopbeleid en het financieel beleid van de Stad, maar ook in het onderhouden van internationale contacten. Daarom zal de Stad Gent een mensenrechtencommissie in het leven roepen die de internationale contacten onder de loep zal nemen en aanbevelingen zal doen. Er wordt ook een congres georganiseerd waar steden en gemeenten, het middenveld en academici hun kennis kunnen delen.
Bruisend Vredeshuis
De Stad Gent blijft ook het Gentse middenveld, met zijn vele organisaties en vrijwilligers, ondersteunen. Dat gebeurt niet alleen via subsidies, maar ook via het aanbieden van bijvoorbeeld vormingen en ontmoetingsruimtes. Het Vredeshuis blijft daarbij dé plaats waar ideeën en initiatieven samenkomen. Een huis waar jaarlijks duizenden kinderen en jongeren langskomen, maar waar ook bijeenkomsten en evenementen plaatsvinden.
Participatief traject dekolonisering
Verder wil de Stad Gent het maatschappelijke debat rond internationale solidariteit blijven stimuleren en ruimte geven. Het jaarlijkse activiteitenfestival Belmundo is daarbij een van de uithangborden, maar op dit moment loopt bijvoorbeeld ook een participatief traject rond dekolonisering.
"Op 30 juni 2020 zal het 60 jaar geleden zijn dat Congo onafhankelijk werd. Zoveel jaar later is de discussie over de erfenis van het kolonialisme zeer actueel, ook in Gent. Een debat dat in het najaar zal resulteren in een rapport met aanbevelingen", besluit Tine Heyse.
Geschiedenis is ook vooruit kijken
Ook raadslid Hafsa El-Bazioui juicht dit traject toe: "Dekolonialisering is relatief nieuw op de agenda van het Gentse Internationaal solidariteitsbeleid wat ik erg positief vind. Het raakt aan de manier waarop we hier samenleven met elkaar en ook zonder taboes openstaan en luisteren hoe mensen en Gentenaars van alle slag de koloniale geschiedenis op dit moment ervaren. Geschiedenis is niet alleen achteruit maar ook vooruit kijken, en is wat mij betreft plaatsgebonden. Dus ook hier in Gent leeft het debat rond dekolonisatie en dat is wat mij betreft een goede zaak."
>>> Lees hier integraal het voorontwerp van de Beleidsnota Internationale Solidariteit. <<<