Stadspersoneel kiest steeds vaker voor de fiets

09 December 2021

Stadspersoneel kiest steeds vaker voor de fiets

Het Gentse stadspersoneel kiest jaar na jaar meer voor duurzaam woon-werkverkeer. Meer dan 4000 van de 7000 personeelsleden gebruikten in 2021 de fiets. Zo'n 2100 collega's kiezen voor een abonnement op bus en/of trein, al dan niet in combinatie met een traject per fiets. "We maken duurzaam woon-werkverkeer dan ook bewust helemaal gratis voor ons personeel"', zegt schepen van Personeel Van Braeckevelt. Almaar minder personeelsleden komen met de auto of moto naar het werk. 

De cijfers

Meer dan 85% van het personeel komt duurzaam naar het werk. 

  • 2500 collega's doen dat met de eigen fiets,
  • 1500 collega's met De Lijn,
  • 560 collega's met een e-bike van Stad Gent,
  • 540 collega's met een gewone fiets van Stad Gent,
  • 425 collega's combineren trein met bus,
  • 210 collega's combineren trein met fiets. 

Zo'n 977 collega's kwamen in 2021 met auto of moto naar het werk. In 2019 waren er dat nog 1011. 

'We maken duurzaam woon-werkverkeer dan ook bewust helemaal gratis voor ons personeel' - schepen van Personeel Bram Van Braeckevelt.

Aanmoediging door Stad Gent

De Stad wil zoveel mogelijk drempels naar duurzaam woon-werkverkeer wegnemen, ook de financiële. Wie met het openbaar vervoer naar het werk komt, krijgt daarom het abonnement 100% terugbetaald. Schepen Van Braeckevelt: 'We kiezen er in Gent ook bewust voor om de hoogst mogelijke fietsvergoeding toe te kennen, in overeenstemming met de fiscale regels.'

Wie een stadsfiets wil, kan die ook gratis krijgen. Voor wie wat verder van de werkplek woont, zijn er gratis e-bikes voorzien. 

De personeelsleden registreren één keer per jaar hoe ze zich zullen verplaatsen. Aan die keuze is men dan een jaar gebonden. Maar wie wil omschakelen naar een meer duurzame vervoersmodus, kan dat altijd. Zo maken we het iedereen zo gemakkelijk mogelijk om te stappen, trappen of met het openbaar vervoer te komen. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.