Stadsgebouw Melopee officieel geopend

21 Oktober 2021

Stadsgebouw Melopee officieel geopend

Aan de Oude Dokken/Dampoort werd stadsgebouw Melopee afgelopen weekend officieel geopend. De opening stond al 2 keer in de steigers, maar moest eerst worden uitgesteld wegens een waterlek en daarna door de corona-pandemie. Eerst werd het gebouw ingewijd door de gebruikers zelf. In de namiddag werden de deuren wijd opengegooid zodat alle Gentenaren het konden ontdekken. 's Avonds was de fantastische buitenkamer het decor voor de uitreiking van de eerste Gentse architectuurprijzen.  

Buitenkamer

Het gebouw van de hand van architect Xaveer De Geyter is achttien meter hoog. Aan de straatkant telt het vijf verdiepingen en hoe hoger je klimt in het gebouw, hoe ouder de gebruikers zijn. Op het gelijkvloers vind je het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang.

"Ik ben ontzettend fier en trots dat de 3 kindfuncties hun thuis hier gevonden hebben. Het is een warm nest, waarin iedereen zich goed kan voelen.” - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Op de eerste en tweede verdieping zijn de klaslokalen van de basisschool gegroepeerd rondom een grote gemeenschappelijke refter/polyvalente ruimte/muziekkamer. En bovenin is een buurtsporthal voorzien, die openstaat voor de school en sportclubs of -activiteiten uit de buurt. Het gebouw integreert verschillende duurzame ingrepen en takt voor haar warmtevoorziening aan op het groene warmtenet van de wijk. 

Zwevend terrein

Aan de kant van de dokken straalt de buitenkamer in al haar glorie. De speelplaatsen en sportterreinen zweven boven elkaar. De kinderen leven zich uit in de moestuin en op de klimmuur, het labyrint, het sportveld, de glijbanen van de refter naar de speeltuin en de buitensportkooi. Dat veel Gentenaars stonden te springen om het fascinerende gebouw eindelijk van binnen te kunnen ontdekken was duidelijk door de grote opkomst afgelopen weekend. 

Onze schepen, Elke Decruynaere, mocht mee het inhuldigingsbord onthullen: “Het traject naar deze opening is niet zonder slag of stoot verlopen, maar dat weerhoudt er ons niet om ten volle te genieten van de opening. Ik ben ontzettend fier en trots dat de 3 kindfuncties hun thuis hier gevonden hebben. Het is een warm nest, waarin iedereen zich goed kan voelen.”

Een warm nest

Het gebouw Melopee biedt een warm nest voor het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang van Dienst Kinderopvang Stad Gent, voor het Muzische LeerThuis Melopee, de buurtsporthal en de ontmoetingsruimtes voor de buurt. Alle bewoners hebben er een thuis gevonden, zo verwoordde topvrijwilliger Didier Peleman het terecht op de opening. Iedereen is welkom.

Architectuur Prijs Gent

Van een geslaagde opening konden we zeker spreken. Het indrukwekkende gebouw lokte veel volk, iedereen was er welkom. Niet toevallig werd er in het prachtige gebouw ’s avonds de prijsuitreiking van de Architectuur Prijs Gent gehouden.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.